jueves, 28 de octubre de 2010

La Plataforma per la Llengua recomana seguir aplicant els reglaments d'ús del català 'en la seva totalitat'


L'entitat assegura que la suspensió per part del TSJC és fruit de la sentència contra l'Estatut


La Plataforma per la Llengua insta l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Lleida a continuar aplicant els regalments d'ús lingüístics 'en la seva totalitat', ignorant així la suspensió cautelar dictaminada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'entitat considera 'greus' les suspensions cautelars i assegura que són conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l'Estatut. En aquest sentit, s'ofereix per assessorar els ajuntaments per tal que desenvolupin reglaments d'usos 'el més aviat possible'.
DIJOUS, 28 D'OCTUBRE DE 2010 05:00 H

Per la Plataforma per la Llengua, les mesures cautelars poden representar 'un prejudici i una predeterminació' de la resolució de la sentència i afirma que no tenen en compte els drets dels catalanoparlants. Tant és així que assegura que les resolucions contradiuen la llei de Política Lingüística 1/1998 aprovada democràticament pel Parlament de Catalunya i que 'posen en entredit d'una manera que ratlla el ridícul qüestions bàsiques que ja es van resoldre a la transició, i a l'Estatut del 1979'.

Per altra banda, assenyala que els 'dèficits' en el tractament del català per part de l'estat espanyol són 'excepcionals' en el context dels països de tradició democràtica, ja que segons assegura aquest és l'únic cas en què una llengua com el català no és oficial de l'estat, a més d'haver-hi, afirma, més de 500 lleis que imposen el castellà a Catalunya o prohibeixen directament l'ús del català.

En aquest sentit la Plataforma per la Llengua insta l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Lleida a continuar aplicant llurs reglaments d'usos lingüístics en la seva totalitat i encoratgen a què aquestes institucions tirin endavant l'anunci de recórrer les resolucions respectives. L'entitat demana també a l'Associació Catalana de Municipis i a la Federació Catalana de Municipis que s'impliquin per tal que els reglaments d'usos lingüístics dels ens locals s'apliquin tal i com estan redactats, i que juntament amb les forces políitiques, promoguin que els ajuntaments de Catalunya que encara no disposin de reglament d'usos lingüístics.

D'aquesta manera, la Plataforma per la Llengua oferix suport i assessorament als ajuntaments de Catalunya que no tenen reglament d'usos lingüístics perquè els desenvolupin. També demana que s'apliquin les lleis aprovades del Parlament de Catalunya tal com han estat aprovades pels representants de poble de Catalunya, i els reglaments i normativa que se'n deriven.