divendres, 29 d’octubre del 2010

Montjuïc ja comença a lluir les quatre barres


Les columnes Puig i Cadafalch es troben a mig alçar.

DIVENDRES, 29 D'OCTUBRE DE 2010 05:00 H
Les quatre columnes Puig i Cadafalch ja són a mig aixecar, i ben aviat tornaran a presidir la panoràmica de la muntanya màgica des de l'avinguda Maria Cristina. La reconstrucció del monument (vegeu fotogaleria), un símbol de la catalanitat enderrocat durant la dictadura de Primo de Rivera, ha arribat d'aquesta manera al seu tram final, després d'una llarga polèmica sobre la ubicació definitiva, que el PSC volia situar de manera lateral, allunyant-les així del seu emplaçament original i restant potència visual a les columnes, que representen 'la lluita dels patriotes catalans al llarg dels segles', en paraules d'un dels responsables de la recuperació, Enric Padrosa.

Padrosa també ha explicat a directe!cat que els fonaments de l'enclavatge a la plaça de Marquès de Foronda -just darrere la Font Màgica- ja són a punt, amb les peanyes instal·lades, i ara caldrà instal·lar les successives peces damunt les estructures de formigó.
.
Finalment i a causa de canvis d'última hora, no hi haurà instal·lació de la primera pedra que s'enterrarà tota la documentació generada pels set anys de batalla legal per la recuperació en una urna de metacrilat. Això es farà en el marc d'una visita d'obres amb parlaments dels responsables de la recuperació, possiblement el 6 de novembre.

Les noves columnes tindran dinou metres d'alçada, un menys que les originals de Puig i Cadafalch, i es preveu que estiguin acabades la segona quinzena de desembre.

Un emplaçament polèmic

L'emplaçament original de les columnes era on actualment hi ha la Font Màgica de Montjuïc, i l'actual disposició es va triar amb la voluntat que continuïn essent visibles des de la plaça Espanya, tal com passava durant els anys vint. En aquest sentit, cal recordar que el grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona pretenia alçar-les davant el pavelló italià, col·locant-les en un segon pla i negant-los la preeminència, però que les pressions d'ERC i de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans van aconseguir tornar a situar les columnes al bell mig de la plaça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada