martes, 16 de noviembre de 2010

Chaves irromp en campanya: acusa Puigcercós de tenir postures 'gairebé xenòfobes i d'extrema dreta'


El vicepresident tercer del govern espanyol li retreu l'afirmació que 'a Andalusia no paga ni déu' · No dóna cap dada per a contrarestar-ho.

El vicepresident tercer del govern espanyol i expresident de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, ha acusat aquest dimarts el candidat d'ERC, Joan Puigcercós, d''andalusifòbia' per les seves declaracions sobre la situació fiscal a Andalusia. Segons Chaves, les manifestacions de Puigcercós, sostingudes amb dades d'Hisenda, són 'gairebé xenòfobes i d'extrema dreta', i el president d'ERC 'hauria de reflexionar'. En aquest marc, ha volgut comparar les ajudes que rep la seva comunitat amb les que han rebut les indústries catalanes. 'Quan es parla de subsidis cal veure què han costat els processos de reconversió de sectors industrials d'aquest país', ha dit.
DIMARTS, 16 DE NOVEMBRE DE 2010 12:46 H
Chaves ha fet aquestes manifestacions en un esmorzar informatiu a Madrid on ha recordat que 'sempre ha retret als dirigents del PP el seu ús de Catalunya com a greuge comparatiu respecte a la resta de comunitats simplement per obtenir vots a la resta d'Espanya,i lògicament sacrificant el seu partit a Catalunya'.

En aquest marc, ha recordat les seves acusacions de 'catalanofòbia' cap al PP i la seva actuació com a president de la Junta d'Andalusia durant els 19 anys en què va ser al càrrec, quan al Parlament andalús 'sempre es trobava una iniciativa del PP relacionada amb el greuge comparatiu de Catalunya amb la resta d'espanyol'.

Per tant, segons Chaves, 'de la mateixa manera que condemna la catalanofòbia, condemna també l'andalusifòbia per part Puigcercós'. Segons Chaves, la de Puigcercós 'és una posició 'gairebé xenòfoba, injusta i falsa' perquè 'els andalusos paguen impostos com la resta d'espanyols, a Andalusia i també els que viuen a a Catalunya'.

En aquest marc, ha volgut comparar les ajudes que reben un i altre territori. 'Quan es parla de subsidis, cal veure quan han costat els processos de reconversió de sectors industrials del país'. També ha afirmat que des de l'òptica de l'eix dreta-esquerra, 'la posició de Puigcercós respecte a Andalusia és gairebé d'extrema dreta, i hauria de reflexionar al respecte'.

Chaves també ha aprofitat l'ocasió per criticar la postura del PP. Segons el vicepresident espantol, les paraules de Puigcercós tenen 'molts antecedents' amb declaracions de dirigents populars. 'Quan els dirigents del PP diuen que els nens andalusos són analfabets o que els andalusos són indolents, o quan s'han dirigit o han provat de ridiculitzar la parla andalusa, hi ha molts antecedents en el que ha dit Puigcercós, i m'hagués agradat que la reacció del PP hagués estat la mateixa'

Puigcercós es defensa
Puigcercós, al seu torn, s'ha defensat avui dient que tan sols havia verbalitzat 'allò que tothom sap', tot afegint que 'les xifres canten'. Alhora, ha afirmat que Catalunya 'està patint un pacte d'Estat que ens perjudica'. Segons el líder republicà, que ha intervingut en un esmorzar informatiu, l'entesa de l'eix que conformen Sevilla, Madrid i Bilbao permet un model 'gaire bé confederal' al País Basc i Navarra, mentre que al sud de la península es fa una economia 'subvencionada'.

'Aquí s'ha creat un pacte de ferro i els perjudicats som nosaltres', ha afirmat, referint-se a una suposada entesa entre Andalusia, Madrid, i el País Basc i Navarra per mantenir un model d'Estat que els afavoreix. Puigcercós creu que 'les cartes estan donades' perquè aquest eix està establert, de manera que al País Basc i Navarra 'gaire bé els acosta a un model federal', mentre que s'estipula 'una economia subvencionada que és l'eix del centre i el sud. Segons el cap de llista d'ERC, tant Madrid com Andalusia s'ha beneficiat històricament de les ajudes de la Unió Europea i del 'dèficit fiscal dels Països Catalans'.