dijous, 4 de novembre del 2010

Ibarretxe: 'No és ETA el que divideix la societat basca, és negar-li el dret de decidir el seu propi futur'


Defensa que només als ciutadans d'Euskadi poden decidir el seu futur

L'exlehendakari i exlíder del PNB, Juan José Ibarretxe, va estar aquest dimecres a Barcelona presentant l'edició catalana de la seva biografia, 'El futur ens pertany', i va tornar a defensar que el futur d'Euskadi passa pel dret a decidir. Per Ibarretxe, que va expressar-se íntegrament en català, 'no és ETA la que divideix la societat basca, el que la divideix realment és negar-li el dret de decidir el seu propi futur', i en aquest sentit va recordar que el Parlament basc ja fa temps que s'ha pronunciat a favor del dret d'autodeterminació. Per Ibarretxe, el futur d'Euskadi no es resoldrà 'amb negociacions secretes', i el camí només passa perquè sigui el poble basc, de manera democràtica, qui decideixi fins on vol arribar.
DIJOUS, 4 DE NOVEMBRE DE 2010 11:45 H
Pel que fa a ETA, Ibarretxe ha insistit que no representa la societat basca, però ha afegit que 'l'Estat tampoc', i només correspon als ciutadans bascos decidir el futur d'Euskadi. L'exlehendakari defensa que la banda 'ha de desaparèixer per sempre' i hi ha d'haver 'una renúncia a la violència prèvia a qualsevol negociació de pau'.

Ibarretxe també ha diagnosticat que l'Estat espanyol 'està en crisi', ja que només des de la 'fragilitat' s'entenen pronunciaments tant rotunds com les negatives a les reformes dels Estatuts català i basc i el posteriorment trinxament del text català a mans del TC. 'El món canvia, però roman immutable la por de l'Estat a reconèixer els drets nacionals d'Euskadi i Catalunya'. En aquest sentit ha posat d'exemple la reiterada negativa espanyola a reconèixer la independència de Kosovo, malgrat que els tribunals internacionals els avalen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada