dimecres, 17 de novembre del 2010

'No crec que hi hagi espoli fiscal a Catalunya'

Albert Rivera candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat


El partit revelació de les eleccions de 2006, Ciutadans, vol tornar a donar 'una segona campanada' aquest 28-N, i el seu candidat a la presidència de la Generalitat, Albert Rivera, continua cridant l'atenció amb proclames polèmiques. 'Jo no crec que hi hagi cap espoli fiscal a Catalunya', ha assegurat el líder de Ciutadans a directe!cat en el marc de la ronda d'entrevistes amb els candidats. Rivera ha defensat que amb la LOFCA la Generalitat ja rep prou recursos, i s'ha oposat al pacte fiscal que proposa Artur Mas afegint que el concert econòmic basc també s'hauria d'eliminar. Rivera també ha avançat que si compta amb suports suficients, intentarà desfer l'abolició dels braus a Catalunya, prevista pel 2012. Respecte a la irrupció de les noves candidatures independentistes, amb les que Ciutadans podria compartir seient al grup mixt, Rivera ha dit que veu difícil l'entrada de Laporta, sobretot després del trencament amb Joan Carretero.
DIMECRES, 17.11.2010. 05:00 H
Senyor Rivera, el número 4 del PPC, Pere Calbó, denunciava l'altre dia que durant la darrera legislatura Ciutadans va perdre 2 dels 3 diputats que tenia, i s'exclamava que una fugida del 66% de representants en qualsevol altre partit hagués comportat explicacions. Com s'ha recomposat el seu partit després d'aquella crisi?
Això esclata el mes de maig de 2009. Dos diputats del partit discrepaven dels òrgans del partit i lògicament, quan un està dins un partit accepta les decisions d'aquest o marxa, però sobretot si marxes ho fas sense l'escó, marxes entenent que et presentes en una llista tancada i bloquejada.

Aquell moment va ser molt dur però vam superar aquella crisi i n'hem pagat les conseqüències. Jo vaig sotmetre'm a una moció de confiança al consell general de Ciutadans i vaig plantejar una renovació i una estratègia nova de cara a les autonòmiques. A partir d'aquí ens hem refet, el partit ha crescut molt, s'ha enfortit, hem après dels errors i avui tenim les millors expectatives que hem tingut mai des de que vam néixer.

Sempre heu proclamat que sou un partit d'esquerres, però el perfil històricament d'esquerres dels diputats que van plegar va modificar la ideologia de Ciutadans, ancorant-vos cap al centre? 
El partit no només no ha canviat respecte a 2006, sinó que s'ha consolidat en aquest espai de centre-esquerra progressista. Nosaltres no enganyem a ningú si diem que si el PSC no hagués format el tripartit possiblement no haguéssim sorgit com a partit. Per una part de la ciutadania el canvi que alguns esperaven després del pujolisme no es va produir, i de la mà d'ERC es va continuar la línia del pujolisme amb un altre perfil i unes altres persones però sense fer Catalunya més plural. Nosaltres ens nodrim d'aquest ciutadà descontent.

En quatre anys al Parlament fas un discurs més ampli, et posiciones, crees doctrina... Molta gent ens diu que coneix molt poc de nosaltres, i és normal entre que som nous i que de vegades ens costa comunicar i fer arribar el missatge. A nosaltres no ens trobareu cada dia a la Vanguardia...

Però si a El Mundo...

Tampoc, no caiguem en el tòpic, que ens ha costat molt sortir als mitjans de comunicació, i en qualsevol cas la notícia és a l'inrevés: Com és que un grup parlamentari com Ciutadans no surt a la resta de diaris? Com és que un grup parlamentari no hi té presència habitual? A TV3, durant trimestres, van tenir zero segons de presència als informatius. Això no és victimisme, són dades objectives.

Si comparem la informació en blocs electorals amb l'altre model, que portant-lo a l'extrem és La Vanguardia -on el primer dia de campanya només us va treure una columna- amb quina de les dues posicions us quedeu?
TV3 i TVE té una carta de principis que els obliga a ser plurals, i això és compatible el principi d'informació amb el paràmetre de pluralitat. Jo no crec que els blocs siguin la solució, ara bé, com ho fem mentre no trobem una solució? En una tele pública no només pot primar el criteri informatiu, també cal que hi hagi el criteri de pluralitat social, lingüística o cultural. El que està clar és que la proporció d'aquests dies als blocs de TV3 és de 6,25 a 1, cosa que provoca que les informacions de campanya semblin publireportatges d'alguns partits...

Creus que Reagrupament i Solidaritat haurien de tenir espai informatiu als mitjans públics?
Quan vaig parlar d'això se'm va malinterpretar. Al mitjà públic, o el criteri són els 6 grups parlamentaris o el criteri són totes les candidatures, que són 39. El que no pot ser és 6+1 o 6+2. Això és un criteri privat.

Teniu la percepció que PPC i PSC volen fagocitar el vostre espai?
D'això jo n'hi dic l'efecte Ciutadans. Els partits normalment funcionen amb la calculadora, i amb les nostres propostes hem aconseguit arrossegar el PSC i el PPC. Montilla ha aprovat unes lleis el mes de juliol al Parlament i en campanya renega d'elles, o renega de pactar amb els independentistes, aquest és el tema de la seva campanya. Nosaltres no entrem en aquest joc, treballem per construir majories a llarg termini i intentem no contradir-nos. Nosaltres no enganyem a ningú.

Presentar-vos a les estatals va ser un error? No tornareu a fer-ho?

Va ser un error presentar-nos de la manera com ens vam presentar, fent l'esforç de presentar-nos a totes les províncies d'Espanya... Ens vam presentar amb el cor però no amb el cap, sense calcular la magnitud de les eleccions, sense saber que competíem contra dos transatlàntics, PSOE i PP. I en particular el PSOE ens va escombrar literalment arrossegant-nos tot el vot útil. Ara bé, què farem en el futur? No t'ho sé dir, pel camí hi ha un nou Congrés del partit, unes municipals...

L'aliança amb UPyD és impossible?
No és impossible, sinó no l'hagués plantejat dues vegades. Ells tenen molt pes a Madrid però no a Catalunya, i nosaltres tenim pes a Catalunya però no a d'altres llocs: Sembla una aliança lògica, ara bé, ells són coherents i des del primer dia no han volgut asseure's a parlar amb ningú. Jo crec que la porta de l'aliança ha de quedar oberta, perquè la llei electoral espanyola és molt dura i aconseguir representació al Congrés és molt difícil.

Us sentiu incompresos quan anuncieu que denunciareu les polítiques nacionalistes i en arribar a Madrid us diuen 'Això ja ho farem nosaltres'?
El que sí que sentim és que ens posem en un món, el de la política espanyola en general i catalana en concret, que és molt tancat. Es tracta d'una endogàmia molt forta, que té tendència a expulsar qualsevol cosa que vagi lluny d'això. La tendència al bipartidisme espanyola és absoluta, intentant excloure les minories, es tanquen mitjans quan toca, etcètera, i a Catalunya també hi ha tendència al bipartidisme. Veus com la teva aposta els posa en risc una forma de funcionar. Nosaltres hem estat pioners a Catalunya entrant al Parlament després de vint anys, i ara hi ha gent que també s'hi atreveix. En aquest sentit estem contents.

Segons els sondejos, aquest 28-N tenen oportunitats d'assolir representació parlamentària les noves formacions independentistes com Reagrupament o Solidaritat Catalana. Es veus compartint el grup mixt amb Joan Carretero o Joan Laporta?

« Si hagués de seure al costat de Laporta lògicament ho faria »

Si hagués de seure al costat de Laporta lògicament ho faria. A més cal diferenciar molt la ideologia de la cordialitat, del saber estar, de l'educació... Si arribéssim al punt de no poder seure de costat, hauríem de tancar el Parlament! Ara bé, segons les enquestes que estem veient no serà necessari, la nostra expectativa de vot del 4,5 o 4,7%, amb la mateixa participació que el 2006, ens donaria els cinc diputats per Barcelona i fins i tot un sisè per Tarragona. El nostre objectiu és aconseguir un grup propi, perquè sabem la importància de tenir capacitat legislativa i de tenir més gent a les comissions.

Creu que si a Laporta li faltessin diputats alguna altra formació li cediria per formar grup propi?
És possible. Això a Catalunya no s'ha donat perquè nosaltres vam estar sols al grup mixt, però al Congrés dels diputats ja passa. La gent ho oblida, però ERC a Madrid està al grup mixt, passa que se li van deixar diputats per tenir grup, i amb IU ha passat amb el PSOE. És possible que això succeís, però en el millor dels casos el partit de Laporta està a un terç dels nostres resultats.

Veu Laporta al Parlament?
En tinc els meus dubtes, jo era dels que pensava que seríem set partits al Parlament, però ara no ho tinc tant clar, crec que ha perdut una mica de força, i la sensació que serien una escissió potent d'Esquerra si anéssim junts amb Reagrupament s'ha diluït.

El concert econòmic és el tema estrella de campanya, però vostès s'hi oposen. Per què no necessitem el Concert econòmic? Per què defensen que no s'acabi amb l'espoli fiscal?

Jo no crec que hi hagi cap espoli fiscal a Catalunya. El problema és que tenim dos models al cap, qui parla d'espoli o parla de consorci té al cap una nació que vol ser un Estat, mentre els que parlem del repartiment, com a qualsevol estat, de la riquesa en funció de la renta personal parlem d'un Estat que es diu Espanya i una comunitat autònoma que es diu Catalunya. Hi ha dos models d'Estat al cap de la gent, amb una diferència: Els que diem que no hi ha espoli fiscal defensem l'status quo, defensem el que diu la Constitució, el que diu l'Estatut i el que diu el dret internacional. Qui defensa el contrari té un problema, que l'status quo no l'acompanya.

Però no cal ser independentista per veure que la solidaritat interterritorial perjudica Catalunya.
Sí, però els que creiem en un model d'Estat autonòmic creiem en aquesta solidaritat, que és la LOFCA. Perquè vam donar suport a l'actualització de la LOFCA? Perquè s'actualitzen les dades en funció de població, del PIB, de la sanitat i l'educació, i han aportat a Catalunya més recursos, 2.000 milions d'euros, que ens van aportar un 8% més de pressupost. Però és clar, en sis anys s'ha duplicat el pressupost de la Generalitat fins als 40.000 milions d'euros. I hem duplicat o s'han incrementat els serveis socials o les infraestructures? Alguna cosa estem fent malament perquè l'autonomia econòmica que tenim no cristal·litza en una gestió més bona. Amb l'Estatut actual, Catalunya és una de les tres regions europees amb més autonomia. Amb el que tenim ara és moment de demanar un govern que gestioni millor les coses, que no depenguin de les competències que té, sinó de ser competent.

Respecte al concert econòmic basc, jo sóc partidari d'eliminar-lo progressivament. En un estat del segle XXI, on Europa està tancant els paradisos fiscals, no hem de tendir a fomentar més privilegis.

Però amb aquest model s'acaben anul·lant les especificats i es tendeix a la uniformització dels territoris...
L'especialització en cap moment es pot convertir en privilegi, des del meu punt de vista es pot defensar el patrimoni cultural, defensar la teva cultura, però a nivell fiscal o d'infraestructures no crec en els privilegis històrics o territorials.

Si teniu la possibilitat, reobrireu el debat dels toros?

« El debat només per prohibir la monumental ha estat molt polític i identitari »

Nosaltres ens hem compromès a fer-ho. Més que reobrir-lo, el que volem és que siguin els ciutadans qui triï. Ens ha donat la sensació que en aquest debat no ha estat un debat animalista. I ho diu algú que no havia anat fins fa tres mesos a una plaça de toros, algú que és amant dels animals i que fins i tot entén i comprèn les reivindicacions de certes plataformes. Ara, sincerament, la mateixa plataforma Prou va explicar que havien exclòs els correbous de la ILP per aconseguir el suport d'ERC i CiU. Si el debat hagués estat de protecció animal haguéssim parlat de moltes coses, de gosseres municipals, de la llei del xip... El debat només per prohibir la monumental ha estat molt polític i identitari.

Però en temps de crisi, és correcte tornar a obrir un debat sobre braus?
Reobrir no, que aquí hi ha hagut uns senyors que han decidit obrir-lo, aquest debat, i han decidit que el 2012 s'acaben els braus. No l'ha obert Ciutadans, aquest debat, no m'he tornat una persona que ara vol parlar dels toros i els correbous, al revés, he denunciat que què fem parlant d'això amb la crisi que està caient. Però hi ha temes que afecten a les llibertats i s'han de parlar. Creiem que fins el 2012 hi ha temps perquè aquest article que s'ha modificat pugui refer-se.

Teniu vinculació amb els lobbys protaurins? Podeu assegurar que no heu rebut ajudes del grup Balaña?
Més aviat és al contrari, he estat l'únic que ha criticat els 300 milions d'euros que es volen pagar al propietari de la plaça. He estat l'únic que ha dit que les indemnitzacions als empresaris afectats no em semblaven bé, per tant no crec que li faci molta gràcia al senyor Balaña.

Per últim, la Llei del cinema, un dels vostres camps de batalla. Què li diríeu a un ciutadà d'Igualada, per exemple, que durant tot l'any només pot triar entre 3 pel·lícules, totes en castellà? 
La nostra postura és que es puguin veure les pel·lícules en català, però que això s'ha de fer compatible amb la llibertat d'empresa. Aquest equilibri per nosaltres es diu digitalització de les sales. Si no digitalitzem les sales no hi haurà manera de fer complir aquesta llei, però en qualsevol cas l'augment del català ha de passar per la complicitat dels empresaris. No oblidem que es tracta d'un sector privat.

Maite Aguilera, Bernat Ferrer, Albert Forns, Àlvar Llobet i Esteve Plantada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada