martes, 16 de noviembre de 2010

Puigcercós i Herrera es comprometen davant Greenpeace a renovar el consens del Parlament de Catalunya contra el cementiri nuclear

L’ambigüitat de Mas i Montilla és l’únic punt de suport polític de Miguel Sebastián en el procés del MTC

09 novembre 2010

Joan Puigcercós i Joan Herrera, candidats a la Presidènciade la Generalitat respectivament per Esquerra Republicanade Catalunya i per Iniciativa per Catalunya Verds -Esquerra Unida i Alternativa, han signat la renovació delrebuig a la instal.lació d'un magatzem temporal
centralitzat (ATC)


Joan Puigcercós i Joan Herrera, candidats a la Presidència de la Generalitat respectivament per Esquerra Republicana de Catalunya i per Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa, han signat la Renovació del rebuig de la instal·lació d'un magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears a Ascó (Ribera d'Ebre), proposada per Greenpeace als líders de les quatre formacions que van donar suport a la Resolució 632/VIII del Parlament de Catalunya en el mateix sentit (1) (2). Amb aquest gest, es comprometen a mantenir la seva oposició al cementiri nuclear també després de les eleccions. Fins al moment, ni Convergència i Unió ni el Partit dels Socialistes de Catalunya s'han posat en contacte amb Greenpeace per sumar-se a la iniciativa. 
Per a Greenpeace, el silenci dels candidats de les dues formacions polítiques majoritàries de Catalunya és preocupant donat que cap de les dues ha inclòs el MTC ni el centre de recerca experimental nuclear associat en el seu programa electoral. Segons la informació apareguda en els mitjans de comunicació, totes dues forces polítiques condicionen la seva posició al fet que el Consell de Ministres adopti una decisió sobre la ubicació del cementiri nuclear abans o després de les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Per aquesta raó, Greenpeace ofereix a aquests partits l'oportunitat d'unir-se a ERC i ICV-EUiA i enviar un clar missatge de fermesa política en contra d'aquestes perilloses instal·lacions a la ciutadania i, molt especialment, al Consell de Ministres. 
Segons la organització ecologista, una negativa de CiU i el PSC a renovar el rebuig contra el cementiri nuclear a Ascó deixa al Consell de Ministres l'escletxa de possibles negociacions amb el Govern de la Generalitat que pugui sortir de les eleccions. D’aquesta manera, la ciutadania podria entendre que la veritable intenció de totes dues formacions polítiques és fer-se enrere del seu compromís a canvi d’interessos desconeguts. 
“En un moment d'unanimitat autonòmica al màxim nivell en contra del cementiri nuclear, el silenci d'Artur Mas i José Montilla és l'únic espai polític que queda al Consell de Ministres per mantenir un procés que marginalitza les comunitats autònomes i vulnera la llei referent a la participació pública” -- ha declarat Anna Rosa Martínez, delegada de Greenpeace a Catalunya --”En aquests moments, Mas i Montilla han de demostrar que no són la taula de salvació de Miguel Sebastián”, ha conclòs Martínez.
Donada la perillositat dels residus nuclears, per als quals no existeix ni s'albira cap solució tècnica, i que seran actius durant centenars de milers d'anys, Greenpeace planteja que l'única opció que pot generar un consens és deixar de produir-los, fixant un calendari de tancament de les centrals nuclears, que són les productores d'aquests residus. Ja està demostrat que tancar les nuclears és possible gràcies a la maduresa tecnològica i a l'enorme potencial energètic de les diferents energies renovables.
Nota:

El text de la Renovació del rebuig de la instal·lació d'un magatzem temporal centralitzat (ATC) de residus nuclears a Ascó (Ribera d'Ebre) es troba disponible a:
— Greenpeace