dissabte, 13 de novembre del 2010

Una nova remesa dels papers de Salamanca arribarà a Catalunya en els propers dies


El Ministeri de Cultura enviarà prop de 400 caixes de particulars i partits de Lleida i Barcelona

El Ministeri de Cultura enviarà en els pròxims dies a l'Arxiu Nacional de Sant Cugat del Vallès prop de 400 caixes de documents que van ser espoliats durant i després de la Guerra Civil a particulars i partits de Lleida i Barcelona i que es troben a la Secció Político-Social de l'Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca. En el cas de Lleida, són 26 caixes amb documentació de particulars, de partits com Estat Català, i de la Comisaría General de Orden Público. Pel que fa als documents que van ser requisats a la demarcació de Barcelona, són prop de 350 caixes que contenen 900 arxius procedents, entre altres, de la CNT i de la Comissió Mixta CNT-UGT.
 DIVENDRES, 12 DE NOVEMBRE DE 2010 12:22 H
La nova remesa arriba després que aquest dimecres el Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica acordés el trasllat dels arxius a Catalunya i també la devolució al PNB, que recupera els documents que els van requisar durant la Guerra Civil. La nova sortida de 'papers' ha tornat a provocar un allau de reaccions per part dels responsables polítics a Castella La Manxa, especialment pel fet que en aquesta ocasió no només es dirigeixen a Catalunya, sinó també al País Basc.

El president de la Junta, Juan Vicente Herrera, ha qualificat la decisió del Patronat de retornar els documents del PNB de 'sectària i política', mentre que l'alcalde de Salamanca, Julián Lanzarote, és l'inici de 'la segona fase de desmantellament del patrimoni de l'Estat espanyol'. Des del Ministeri de Cultura, però, no entenen la polèmica. Segons el director general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Rogelio Blanco, la devolució es fa des del compliment estricte de la llei.

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras va apuntar aquest dijous que confiava que arribés a Catalunya 'un contingent important i permeti apropar-nos al 80-90% del material'. Segons el conseller, el procés de retorn dels papers de Salamanca segueix el seu curs, però, de forma 'massa lenta'. 'Estem contents cada vegada que torna material', va dir Tresserras, però hauria de tornar tot, i ho està fent 'amb comptagotes'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada