dimecres, 16 de febrer del 2011

Blanco defensa el Corredor Ferroviari Mediterrani, sempre que no perjudiqui la Travessia Central del Pirineu


En una conferència a Barcelona, exposa que és un 'eix prioritari' per a l'Estat · El secretari d'organització del PSOE, Marcelino Iglesias, també parla en els mateixos termes quan es refereix a l'eix ferroviari aragonès.

El ministre espanyol de Foment, el socialista José Blanco, ha afirmat avui a Barcelona que el Corredor Ferroviari Mediterrani 'és l'eix més important i prioritari' per al govern espanyol, motiu pel qual ha anunciat que hi invertirà 3.000 milions d'euros entre aquest any i el vinent. 'Infraestructures tan crucials per a Catalunya, Espanya i la Unió Europea com el Corredor Mediterrani no poden esperar més', ha afirmat en el marc d'una conferència commemorativa del tercer aniversari del TGV Madrid-Barcelona, obra a la qual el govern espanyol ha destinat 10.800 milions. Fa menys d'un mes, el número 3 del PSOE, Marcelino Iglesias, es referí en termes similars a la Travessia Central del Pirineu, que ja s'ha començat a licitar.
DIMECRES, 16 DE FEBRER DE 2011 16:30 H
Blanco, preguntat per directe!cat sobre aquesta contradicció, ha comparat la pugna entre la Travessia Central del Pirineu i l'Eix Mediterrani amb la pugna entre els aeroports de Vigo i La Corunya: 'Per què ens hem de mirar permanentment els uns als altres? Vigo i la Corunya poden captar tràfic aeri complementari.'

'No crec en l'Espanya radial', ha afirmat, ressaltant que 'des del primer dia he introduït a l'agenda política del ministeri l'impuls al Corredor Mediterrani. Després d'un any intens de treball, el 10 de març presentaré un estudi de com quedarà, anunciant fórmules que comprometin recursos i terminis per impulsar el corredor'. I ha reblat: 'No podem estar parlant tots els dies que volem una economia més competitiva i no fer res perquè ho sigui.'

Ha assegurat que 'el desenvolupament del corredor és també fonamental en la nostra estratègia d'impuls al transport ferroviari de mercaderies i a la potenciació dels nostres ports', afegint: 'Les despeses logístiques, moltes vegades són més elevades que les de personal. I això té molt a veure amb l'impuls al transport ferroviari de mercaderies.'

Però tot i aquestes declaracions, Blanco no ha desmentit pas Iglesias: 'Els fets avalaran la determinació de l'impuls a aquest corredor. I això no vol dir que seguim treballant en la Travessia Central'.

'Estat hipercentralitzat'
El ministre ha ressaltat que 'segueix treballant per a superar les inèrcies heretades de segles d'un estat hipercentralitzat', 'inèrcies com un sistema de transports radial que, evidentment, no es pot canviar de la nit al dia', en un diagnòstic exactament idèntic al que fa el catedràtic d'Economia Germà Bel a 'Espanya, capital París'.

Des del seu punt de vista, 'portem 500 anys d'estat centralitzat i només 30 anys amb una estructura democràtica descentralitzada. Malgrat tot, poc a poc, ja estem fent passos cap a un sistema de transports en xarxa. Probablement, el major repte que, ara, té per davant el ministeri de Foment'.

L'Eix Ferroviari Mediterrani és un puntal per a trencar amb aquest 'estat hipercentralitzat', segons Blanco, però emmarcant-lo en un conjunt 'd'actuacions per tot el territori nacional', com l'alta velocitat Almería-Huelva i Santiago de Compostela-Vigo, l'autovia que unirà Astúries amb Andalusia passant per Extremadura i Castella-La Manxa, o l'autovia del Cantàbric, 'que recorrerà tota la costa nort d'España, d'est a oest'.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada