dimecres, 16 de febrer del 2011

El Congrés aprova de manera definitiva la llei Sinde

María Dolores Pradera (al centre), acompanyada per la presidenta de l'Institut Cervantes, Carmen Caffarel (esquerra), i la ministra de Cultura, Àngels González Sinde, durant l'homenatge que l'Institut Cervantes a la cantant. (Emilio Naranjo / EFE)

  • Dins de la Llei d'economia sostenible al Congrés.
  • Es preveu una gran allau de queixes i manifestos a través d'Internet.
  • A Twitter ja s'ha popularitzat la campanya # nolesvotes, que proposa acabar amb el bipartidisme no votant a cap partit que doni suport a la llei antidescàrregues.
  • Llei Sinde: cronologia d'una norma polèmica .
20MINUTOS.ES / EFE. 2011.02.15 - 22:10
El Congrés ha aprovat definitivament la polèmica llei Sinde després dels pactes assolits entre PSOE, PP i CiU , amb 323 vots a favor de PSOE, PP i CiU, 19 en contra de PNB, ERC, BNG, ICV, UPyD i CC, i una abstenció.

El Ple ha aprovat així la disposició final de la Llei d'economia sostenible. La llei, rebutjada en aquesta cambra el 21 de desembre , va ser rescatada en el tràmit del Senat gràcies a una esmena pactada entre el Govern, PP i CiU que reforça les garanties judicials en tot el procés de tancament d'una pàgina web de descàrregues de continguts subjectes a drets d'autor.
Amb l'aprovació, es preveu l'inici d'una sèrie de protestes contra la nova mesura. De fet, les protestes van començar aquest mateix diumenge , durant l'entrega dels Premis Goya. Una de les iniciatives que més atenció està rebent a només 24 hores de la votació s'ha gestat a Twitter i respon al nom de # nolesvotes .Aquesta campanya proposa retirar el vot a tot partit que doni suport a la llei Sinde, donar suport a altres grups polítics i trencar el bipartidisme.

"Missatge tranquil.litzador"

Un resultat que és "un missatge tranquil.litzador per als usuaris i per als creadors", segons l'opinió de la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, que també ha assenyalat que és una "mesura completament equilibrada" com ha quedat demostrat amb la votació del Parlament.

González-Sinde ha fet aquestes declaracions poc després de conèixer el resultat de la votació i quan assistia a l'Institut Cervantes a un homenatge a la cantant Maria Dolores Pradera.

La polèmica disposició aconseguir ser rescatada en el tràmit del Senat gràcies a una esmena pactada entre el Govern, PP i CiU que reforçava, respecte al text original, les garanties judicials en tot el procés de tancament d'una pàgina web de descàrregues de continguts subjectes a drets d'autor.

Desenvolupament del reglament

Una vegada aprovada i publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat en els pròxims dies, el Ministeri de Cultura iniciarà el desenvolupament normatiu de la llei antidescàrregues, que inclou el reglament i la constitució de la Comissió de Propietat Intel lectual, òrgan encarregat d'examinar les denúncies.

La llei Sinde, que permetrà per ordre judicial el tancament de pàgines web de descàrrega de continguts il legals, podria posar-se en marxa de forma operativa aquest estiu, segons va avançar la ministra de Cultura la setmana passada.

En el debat del ple del Congrés sobre el projecte de la Llei d'economia sostenible (LES), la llei Sinde va acaparar bona part de les intervencions dels portaveus dels grups que han rebutjat l'esmena, enfront dels de PSOE i PP que van passar de puntetes sobre la norma antidescàrregues.

"Esmenar alguns disbarats"

En aquest sentit, el portaveu del PP, Álvaro Nadal, ha esmentat que la tramitació parlamentària ha permès "esmenar alguns disbarats" del text inicial i la del PSOE, Marta Gastón, ha destacat que "quan hi ha voluntat" és possible arribar a acords.

El portaveu de CiU, Josep Sánchez Llibre, sí que ha volgut destacar que l'esmena pactada pel seu grup i PSOE i PP "millora substancialment" el model inicial presentat al Congrés, en introduir la intervenció del jutge al començament i al final del procés de tancament d'una web.

Llibre ha recordat que aquesta norma "no va contra els usuaris com succeeix en altres països", sinó que les mesures només s'aplicaran contra el prestador que es lucre de continguts subjectes a drets d'autor.

La resta de grups, a excepció del PNB el portaveu, Pedro Azpiazu, no va intervenir, van dedicar més temps en la seva intervenció a l'esmena sobre la llei antidescàrregues tot i que el debat era sobre el conjunt de la Llei d'economia sostenible.

"El resultat no contenta a ningú"

Així, Francisco Jorquera, del BNG, ha explicat que està a favor de la propietat intel.lectual i alhora ha manifestat que la llei Sinde és fruit d'un pacte exprés "el resultat no contenta a ningú".

Jorquera ha assegurat que l'esmena segueix sense complir totes les garanties jurídiques necessàries encara que s'hagin introduït "algunes millores" i ha expressat el seu desacord amb la creació "anòmala" d'una comissió de propietat intel lectual, a la qual s'atribueixen funcions "impròpies" de un òrgan administratiu.

La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, també ha criticat la disposició final de la LES "que no és una llei ni és una regulació que pugui tenir tal títol", sinó una "nyap legislativa" que denota "pressions" de governs estrangers.

Díez ha assegurat que aquesta normativa antidescàrregues "criminalitza" comportaments estesos a la xarxa que han estat jutjats i arxivats perquè no són delictius, alhora que ha denunciat que la llei Sinde "atenta la neutralitat de la xarxa, censura la tecnologia i és ineficaç" .

El portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha dit, com el president de l'Acadèmia de Cinema, Alex de l'Església, que "internet és el present", després ha afegit que la llei Sinde "és el passat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada