dilluns, 21 de febrer del 2011

El Tribunal Administratiu atura el projecte del tercer moll de Portvendres

La decisió es va divulgar divendres, després de les recomanacions de la comunicadora pública
Dissabte, 19.2.2011. 23:30h
Sense real sorpresa, el Tribunal Administratiu de Montpellier ha seguit els recomanació del xerraire públic sobre la 3a andana|moll de comerç de Port-Vendres : desaprova la Prefectura de les Pyrénées-Orientals, qui havia autoritzat els treballs el març de 2009. A més a més, el port pesquer de Port-Vendres es portaria més malament que no deixen aparèixer les xifres institucionals.
El culebró d'una tercera andana imaginada per al port de comerç de Portvendres sembla arribar a l'epíleg. Aquest divendres, el Tribunal Administratiu de Montpeller ha aturat en sec el projecte, cancel·lant un decret prefectoral del 27 de març de 2009, que validava un document del Consell General nord-català elaborat amb la col·laboració de la Cambra de Comerç del territori. Segons les suposicions majoritàries, l'audiència, que es va desenvolupar el 4 de febrer, havia de seguir les recomanacions del comunicador públic, el que ha resultat ser exacte. Les consideracions divulgades aquest final de setmana fan doncs impossible la construcció d'un moll mixt a la zona de la platja dels Tamarius, situada enfront de la part del port on s'organitzen els encants de peix. En aquest dossier, que condiciona l'atractiu general del port a través de la seua vocació com a infrastructura de trànsit per a mercaderies, són al·ludits uns 160 descarregadors, entre els quals uns 60 són assalariats.

El Consell General, que demostra tenir una determinació independent de les decisions judicials, s'hauria d'esforçar en els mesos pròxims a aprofundir els estudis previs. De fet, la comunicadora pública, Marianne Hardy, destaca un risc de danys sonors i mediambientals, propis dels vaixells mercants de 170 metres de longitud que podia haver acollit la nova estructura. L'expresident del Consell General, Christian Bourquin, ha destacat en un comunicat, aquest diumenge,"Res no ens aturarà, sols el temps serà una mica més llarg per causa de desavinences provocades per privilegiats que no fan cabal de l'ocupació i del desenvolupament econòmic". Pel seu costat, Europa Ecologia-Els Verds ha fet conèixer l, seua opinió, també aquest diumenge, destacant a través d'un comunicat de premsa que "Els diners previstos per al tercer moll (13 milions d'euros) haurien de permetre àmpliament establir un programa ambiciós de reconversió per als descarregadors i de creació d'activitats generadores de llocs de treball".

A més a més, per entendre millor la situació del port a nivell general, un enfocament xifrat i argumentat va ser divulgat dilluns per la contundent federació ecologista Frene 66. Segons posa de manifest,el port pesquer de Portvendres estaria agonitzant, malgrat la comunicació oficial. L'entitat ha recuperat un estudi de l'associació Port-Vendres-Nature-Environnement, que destaca que "Port-Vendres es troba al penúltim lloc de la classificació dels encants de peix francesos a nivell del valor dels volums desembarcats".

Port comercial de Portvendres, 2010 / DR
Port comercial de Portvendres, 2010 / DR



Encants de Portvendres, agost 2010 © Pierre Paredes
Encants de Portvendres, agost 2010 © Pierre Paredes


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada