dilluns, 21 de febrer del 2011

Espanya: Organitzacions demanen que Andalusia sigui lliure de Transgènics

febrer, 2011.02.21

La Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders va informar que hi ha sis noves peticions de Monsanto, Bayer Science i Limagrain per assajar amb cultius genèticament modificats a la regió.
La Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), va manifestar el dimecres 16 que Andalusia hauria de ser una regió lliure de transgènics ia més li va demanar a la Conselleria d'Agricultura i Pesca de la Junta Andalusia que prengui una posició "clara i contundent" davant a les sis peticions de tres empreses que volen assajar amb aliments genèticament modificats (GM) .
L'anomenat es fa una després que l'agrupació Gaia-Ecologistes en Acció de Morón de la Frontera li va presentar una carta a la Conselleria, fent la mateixa petició.
El debat dels transgènics, espècies de vegetals o animals intervingudes genèticament, és perquè actualment no s'ha pogut demostrar que aquestes no causin danys a les persones ( veure nota del Ciutadà ).
COAG va denunciar que fins aquest 19 de febrer romandrà a la pàgina de la Conselleria Agricultor de la Junta, sis sol.licituds que realitzen empreses com Monsanto , Bayer Bio Science i Limagrain , per poder assajar amb blat de moro i cotó transgènic a la zona ( veure nota a la pàgina d'Andalusia ).
Davant d'aquesta situació COAG expressar en un comunicat que la Conselleria d'Agricultura i Pesca  "no hauria de donar cap suport als transgènics, sinó que hauria de fer seva i liderar la petició per declarar a Andalusia com a zona lliure".
Els agricultors i ramaders van expressar la seva preocupació perquè a Europa  hi ha un fort rebuig dels consumidors als aliments GM. Segons van manifestar que aquest "rebuig que en moltes ocasions s'estén a cultius convencionals procedents de països on es conreen transgènics, a causa del risc de contaminació".
Fins i tot, van expressar que tot i les conseqüències que poden "tenir per a la salut i el medi ambient", aquest tipus d'aliment no resolen els problemes econòmics, perquè-segons ells-el cost de les llavors modificades ha pujat, fins i tot no ha presentat variacions en el rendiment productiu davant de les collites orgàniques.
Segons ha informat l'organització, Andalusia  és líder en l'agricultura ecològica amb més de 875 mil hectàrees. I és més, la producció agrícola de la zona té una clara orientació al mercat, de la qual el 85% de producció total depèn d'aquesta.
Davant d'aquesta situació, expressen que "no es pot posar tant en joc, més quan tot això no serveix més que per afavorir els interessos de les poques empreses que controlen les llavors" i als productors que es "veuen abocats a comprar" aquests i altres entrades, provocant una dependència entre ells i les empreses.
"LA PETICIÓ ÉS UN ACTE DE IRRESPONSABILITAT"
No totes les organitzacions relacionades amb l'agricultura estan d'acord amb que Andalusia sigui declarada lliure de transgènics.
Carlos Cant, secretari general de l' Associació Agrària de Joves Agrícoles de Cadis , va dir en el Diari de Jerez que "posar a la província de Cadis al capdavant de la involució és un acte d'irresponsabilitat".
El dirigent va declarar que és de "poca vista situar-se fora d'un corrent imperant en els temps de crisi que corren, deixant en clara desavantatges als productors espanyols respecte a altres països on l'ús de transgènics està totalment liberalitzat".
ANDALUSIA I L'AGRICULTURA
Andalusia és la comunitat autònoma més extensa d' Espanya  i la quarta més gran en la Unió Europea , on el Govern Andalús planeja posicionar-se. Davant aquesta situació, el sector agrícola juga un important paper en la comunitat autònoma, aportant fins a un 8% en el Producte Intern Brut.
Aquestes declaracions es fan en el marc de les reformes que vol fer el Consell d'Agricultura i Ramaderia al Pla comú agrícola a Andalusia aquest 2011 (descarregar pdf).
Dimecres passat, el Ministeri del Medi Ambient del Govern Espanyol, va realitzar la primera reunió del Comitè de Participació del Consell Interministerial d'Organisme Genèticament Modificat . La instància, exigida per la normativa actual sobre la matèria, cerca una major participació pública respecte del tema.
Finalment, Espanya va ser el primer país de la Unió Europea a permetre el cultiu dels transgènics de forma massiva. Actualment països França , Àustria  i Itàlia  segueixen prohibits.
Fotografia:  Frank Renout

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada