dilluns, 21 de febrer del 2011

Gràcia tanca les 24 hores de vot anticipat amb un impactant 33,57% de participació


S'han recollit sufragis tot dissabte, inclosa la matinada, i tot diumenge · La xifra de vots al barri quatriplica els resultats que van fer Hereu alcalde de Barcelona.

DISSABTE, 19 DE FEBRER DE 2011 23:13 H
Les 24 hores de recollida de vot anticipat organitzades per Gràcia Decideix han estat un èxit indiscutible. Després de batre aquesta matinada el rècord de participació del 20% aconseguida al barri de la Barceloneta, el tancament de la intensa marató de votacions, a les 18 de la tarda d'aquest diumenge, ha registrat la participació rècord del 33,57% al barri, i han votat 12.062 graciencs del total de 35.931 empadronats. També han votat 830 barcelonins que no viuen al barri. Aquestes xifres permeten fer comparacions, ja que prenent com a referent les eleccions al Parlament de Catalunya del 2011 equivalen a la suma conjunta de vots dels dos partits més grans, CiU i PSC. També tripliquen la suma total de vots dels partits que es declaren independentistes per programa, o sigui ERC, SI i RCat, i multipliquen per quatre els vots que han fet de Jordi Hereu alcaldable de Barcelona.  
La històrica marató de votacions va comptar amb visitants il·lustres: el matí de dissabte van visitar les urnes Joan Carretero amb una delegació de Reagrupament; Ramon Tremosa, veí del barri i eurodiputat de Convergència Democràtica de Catalunya, amb companys de partit; el president del districte de Gràcia, Ricard Martínez, del grup municipal d’ERC, amb Jordi Portabella; la diputada d’Unió Democràtica de Catalunya Assumpció Lailla, i per part de Solidaritat per la Independència, una delegació encapçalada per Emili Valdero i altres membres del partit de Gràcia.

Cal recordar que els vots emesos durant aquest cap de setmana no seran escrutats, els sobres no s'obriran, i per tant no es donaran dades sobre el signe del vot, els sí, els no o els vots en blanc emesos. Els sobres de vot anticipat seran custodiats per l’organització i seran oberts a l’abril quan finalitzi la consulta. De moment, només s’oferiran dades de participació.
 
La prova pilot del barri de la Barceloneta, que es va celebrar el 12 de desembre i que va inaugurar el vot anticipat a la Consulta sobre la Independència, va assolir un 20,2% de participació. Amb els vots recollits fins a les dues de la matinada d'aquest diumenge la marató de recollida al barri de Gràcia ja havia superat aquest percentatge.

'Amb prou mitjans batríem rècords a tota la ciutat'

En roda de premsa, els organitzadors han declarat que el percentatge de participació d’aquest cap de setmana és 'un somni en construcció; ens genera alhora vertigen i contenció', segons declaracions d’Alfred Bosch, portaveu de Barcelona Decideix. També ha valorat aquest examen parcial com un clar pas endavant, ja que s’ha aconseguit superar els resultats obtinguts a la Barceloneta el passat mes de desembre, quan en l’arrencada del vot anticipat es va assolir una participació del 20,2%. 'Amb prou mitjans —ha afegit— batríem rècords a tot arreu, a tota la ciutat'.

Bosch ha insistit que els resultats de Gràcia no són aplicables mecànicament a la resta de la ciutat, bàsicament a causa dels mitjans que calen per afrontar la magnitud de Barcelona. En el cas de Gràcia, l’escala ha estat assequible, el teixit associatiu hi ha ajudat molt i els recursos invertits han estat adequats. En aquest sentit, l’organització fa una crida a entitats i particulars perquè se sumin al gran esforç que caldrà desplegar; s’ha sol·licitat el concurs de voluntaris i sobretot de donants econòmics, atès que la situació financera de Barcelona Decideix està per sota del que seria necessari.

La prova de Gràcia ha estat possible gràcies a la col·laboració desinteressada de 327 voluntaris, en bona part veïns de la vila, que han tingut cura en tot moment de les taules de vot. També hi han acudit voluntaris de Barcelona Decideix, vinguts de tots els districtes de la ciutat i fins i tot de fora del municipi. Aquest ha estat el valor principal de la jornada, tot compensant una inversió modesta en recursos materials. La representant de Gràcia Decideix i ànima de l’operació d’aquest cap de setmana, Carla Carbonell, ha agraït la feina feta pels veïns del barri i pels voluntaris de tota la ciutat que han aconseguit, amb el seu esforç i professionalitat, transformar aquesta cita en un èxit remarcable. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada