diumenge, 27 de febrer del 2011

Les Quatre Columnes: Una victòria de la capital

27/02/11 02:00 JORDI PORTABELLA
Les quatre columnes restituïdes quedaran oficialment
 inaugurades avui. Foto: ROBERT RAMOS.
Amb l'acte de restitució de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch estem enviant un missatge clarament identitari i de país però també i, sobretot, de caràcter ètic que explica que tot allò que s'imposa o imposat per la força acaba fracassant perquè, més tard o més d'hora, acaba tornant al seu lloc i restablint-se. Així, després d'anys de converses entre entitats i representants municipals, en aquesta legislatura haurem fet realitat la recuperació de les columnes al seu emplaçament originari, allà on foren aixecades el 1919 en homenatge a les quatre barres de la senyera i enderrocades el 1928 per la dictadura de Primo de Rivera. S'haurà fet, doncs, un acte de justícia i de reafirmació d'uns valors que passen per no acceptar aquelles imposicions autoritàries procedeixin d'allà on sigui i acomplert un dels compromisos d'ERC per reconstruir la capitalitat de Barcelona.
Fins arribar, feliçment, al dia d'avui aquest ha estat un procés difícil que ha tingut tota mena de vicissituds i debats entre entitats, govern i forces polítiques de diferents sensibilitats. Malgrat tot, gràcies a la feina incansable de La Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans i a l'impuls polític necessari i insistent que hem protagonitzat des de l'Ajuntament ho hem aconseguit. La clau que explica aquesta nova realitat a la ciutat, sens dubte important pel sentiment de pertinença de tot el país, haurà estat introduir aquesta actuació en els pressupostos del govern des de l'oposició constructiva d'ERC.
Entenem aquest acte com un acte de justícia però també ha estat una bona oportunitat per incorporar un element més d'identitat que enforteix el perfil de capitalitat per projectar la ciutat amb força.
Perquè la catalanitat no solament es reflecteix a través de la reivindicació d'unes infraestructures pròpies i la sobirania plena dels serveis públics, sinó que, a més a més, cal recuperar els símbols i les senyes d'identitat que pertanyen a la memòria històrica d'un poble.I és precisament en un moment de dificultats com l'actual, amb una crisi econòmica profunda, que els valors adquireixen més importància, i que cal simbolitzar la confiança en nosaltres mateixos, en la democràcia i en els valors que ens uneixen. Aquests valors formen part del nostre esperit de superació i els hem de recordar per ajudar-nos a excel·lir en un món cada vegada més complex en què pren rellevància el perfil identitari. Cal doncs combinar el perfil de ciutat global amb el de capital de nació. Avui és un dia en el qual els barcelonins ens hem de sentir contents, orgullosos de la nostra perseverança com a ciutadans de la capital d'una nació. Aquest és un esdeveniment que arriba com un acte de reafirmació de la consciència col·lectiva i en un moment d'expansió del sentiment d'identitat nacional. Benvingut sigui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada