dilluns, 7 de març del 2011

14.14.14: crida a commemorar el 80è aniversari de la proclamació la República Catalana


L’acció, promoguda per l’entitat Sobirania i Justícia, insta a recordar les paraules de Macià · Tem que les 'commemoracions oficials' acabin 'desactivant el component revolucionari de l'alçament d'un poble que es volia lliure'.

L’entitat independentista Sobirania i Justícia, creada per l’exconseller Agustí Bassols i presidida ara per l’editor Quim Torra, fa una crida a institucions i partits, associacions i casals, perquè commemorin el 80è aniversari de la proclamació de la República Catalana per part de Francesc Macià. Concretament, proposa una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona el 14 d'abril a les 14 hores i 14 minuts per recordar les paraules del president Macià: ‘Volem una República catalana independent per tal com tenim plena consciència de la personalitat de Catalunya; perquè aquesta és la nostra voluntat, que ningú ni res no torcerà, car Catalunya és capaç de governar-se ella mateixa i de viure per si mateixa’.
DILLUNS, 7 DE MARÇ DE 2011 13:40 H


Segons l’associació, ‘avui som molts els que ens sentim hereus d'aquella República Catalana, dels valors cívics i ètics del republicanisme i del catalanisme, de l’austeritat, de la virtut civil, de la igualtat i la llibertat. I de la justícia’.

Però, alhora, tem que les ‘commemoracions oficials i les parades i celebracions d’homenatge’ acabin ‘desactivant el component revolucionari de l'alçament d'un poble que se sentia i es volia lliure’.

És per aquest motiu que creu que ‘ens cal retornar al president Macià, i al patriotisme que va abraçar tota una generació republicana. El President de la República Catalana, l'home que es va fondre amb un país o un país que es va fondre amb un home i una idea. No va deixar mai d’afirmar un cop i un altre que tenia fe en el poble de Catalunya pel qual desitjava, com el seu ideal suprem, la seva independència’.

A partir d’aquest raonament, assegura que ‘el 14 d'abril és la nostra hora, l'hora de tots els catalans’, i demana ‘a tota a societat que hi participi i que visqui la jornada amb intensitat i amb la mateixa passió per la llibertat que van viure els catalans d'aleshores’. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada