dimecres, 16 de març del 2011

Augmenta la preocupació pels reactors de la central de Fukushima

El govern japonès no aconsegueix refrigerar-los

Dimecres  16.03.2011  18:16
La situació a la central nuclear de Fukushima continua essent molt complicada i l'alarma nuclear no para de créixer. L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) ha explicat que les autoritats japoneses s'havien mostrat preocupades per l'estat de les piscines que contenen el combustible nuclear dels reactors 3 i 4 de la central Fukushima-1, afectats per les explosions i incendis que hi ha hagut aquests últims dies.
El reactor 3 és el més danyat: a més d'haver disminuït el nivell d'aigua de la piscina, amb combustible altament radioactiu, tal com passa amb el reactor 4, ha sofert danys en l'estructura de conteció (com també els ha sofert el reactors 2) i s'ha fos part del nucli (cosa que també ha passat al reactor 1). El temor d'una possible fusió dels nuclis dels reactors creix, segons que deia el cap de gabinet de la central, Yukio Edano.
Per causa d'aquests últims incidents, Edano ha reconegut que el nivell de radioactivitat ha tornat a pujar a l'entorn de la planta, però no ha facilitat dades sobre les emissions per hora. Ha descartat de moment que s'ampliï a un radi de trenta quilòmetres l'evacuació de la població; ara per ara hi ha uns 200.000 evacuats.
Tenint en compte la situació d'emergència, ha admès la possibilitat que el Japó necessiti l'ajuda d'altres països, i considera la possibilitat de demanar la intervenció de les forces armades nord-americanes.
El Ministeri de Defensa japonès subministrarà aigua al reactor 3 amb helicòpters i al reactor 4 per terra, segons l'OIEA.
Ahir, el govern ja va admetre, per primera volta, que l'edifici de formigó del segon reactor es podia haver malmès. A sobre, l'incendi del reactor número 4 ha augmentat la radiació observada a la central. L'alarma nuclear ha pujat al grau 6 de l'Escala Internacional d'Incidents Nuclears (INES), que és de set graus, segons l'Autoritat de Seguretat Nuclear francesa.
La resposta dels reactors de la central de Fukushima inspira un gran temor, i com més va més, sobretot perquè en aquella regió les rèpliques del terratrèmol de divendres són molt fortes; ahir mateix n'hi va haver una de 6,3 graus.
Noticies relacionades
Entrevista amb Marcel Coderch, expert nuclear: 'La tragèdia del Japó és el final de l'energia nuclear al món'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada