dimarts, 15 de març del 2011

Baixa la radioactivitat a Fukushima

Però ha arribat a Tòquio

Redacció / Agències / 15/03/2011 15:54
Els nivells de radiació a la central nuclear japonesa de Fukushima-1 han tornat a baixar, després que s’haguessin disparat aquesta matinada per una nova explosió en el reactor 2 (la tercera en tres dies, després de les que van afectar els reactors 1 i 3) i un incendi en l’edifici del reactor quatre, que fins ara no s’havia vist afectat.

L'Agència Internacional per a l'Energia Atòmica (AIEA) ha indicat que les dades procedents del Japó revelen un descens de la radioactivitat a Fukushima i que les autoritats nipones estan analitzant els nivells de radiació de 150 persones i aplicant mesures de descontaminació a altres 23. La radioactivitat als voltants de la central havien augmentat extraordinàriament les darreres hores, arribant als 8.217 microsievert per hora, que és més de vuit cops la radiació anual a què es veu exposada una persona en circumstàncies normals.

Pendents del vent
Però les notícies disten molt de ser tranquilitzadores. Si bé la radioactivitat ha baixat a Fukushima, en canvi ha arribat fins a la capital del país, Tòquio. Les autoritats de la ciutat han informat que els nivells de radiació registrats aquest dimarts són deu vegades superiors al que és normal, tot i que han assegurat que no s'aprecien riscos per a la salut humana. Posteriorment, els vents han allunyat el gruix de les partícules radiactives cap a l’est, a l'Oceà Pacífic, lluny del territori japonès i dels països veïns. La preocupació entre els ciutadans japonesos, però, continua, perquè es tem que en qualsevol moment pugui tornar a canviar el vent.

Por a les fisures
A més, durant les darreres hores ha crescut el temor que l’estructura de contenció que recobreix el reactor dos de Fukushima tingui alguna fisura, així com que el combustible radioactiu d’aquest i dels altres reactors afectats pugui haver entrat en fusió. Tots dos extrems són difícils de confirmar perquè els instruments de control de l’interior dels reactors han quedat inutilitzats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada