dimarts, 15 de març del 2011

Catalunya, potència nuclear

DILLUNS, 14 DE MARÇ DE 2011 05:59 H
Els Països Catalans suporten la més alta pressió nuclear de l’actual Estat espanyol. Un terç de l’energia generada per la fissió d’urani a tot l’Estat la generen les centrals d’Ascó (I i II), Vandellòs i Cofrents. En matèries perilloses s’hi suma l’incert impacte dels fangs d’Erkimia acumulats a la llera de l’Ebre al seu pas per Flix i el complex petroquímic de Tarragona.

Els pronuclears argumenten sempre la suposada seguretat del sistema i la netedat de tot el procés de producció d’energia. El que els partidaris de l’energia atòmica no acostumen a explicar són els costos necessaris per guardar els residus nuclears i els milers d’anys que es mantenen vius després de deixar de ser útils per fer llum.

Per no parlar de la seguretat. No cal viatjar fins a Fukushima. L’ensurt de Vandellòs I el 1989 va ser un avís seriós que va suposar el tancament de la planta. Ascó, el 2008, va patir una cadena d’incidents que van comptar amb una poc clara comunicació de les alarmes decretades i de les emissions de radiació emeses.

Un informe d’experts consultats per l’anterior govern de Catalunya va xifrar en 20.000 milions el cost de tancar les nuclears catalanes i substituir-la per alternatives. Ni més ni menys que la xifra del dèficit fiscal entre el que Catalunya paga a l’Estat en impostos i deixa de rebre en serveis que no retornen.

El cementiri estatal de residus nuclears està encara en fase de resolució i Ascó hi segueix optant. CiU i PSC -i el Parlament de Catalunya- van mostrar-s’hi contraris però el govern sociovergent de la població de la Ribera d’Ebre s’hi va mostrar favorable.

Ara més que mai seria un bon moment perquè la resolució del magatzem de residus determinés que ni Ascó ni els Països Catalans poden rebre més pressió nuclear de la que ja suporten. Més del 80 per cent dels ajuntaments de l’Ebre i el Priorat així ho han demanat. El nou Govern de Catalunya hauria de pronunciar-se d’una manera clara i definitiva per evitar que l’executiu espanyol imposi una nova càrrega d’energia perillosa sobre als ciutadans de Catalunya. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada