dissabte, 19 de març del 2011

Començaran bombardejos aeris sobre Líbia

19 març 2011 / 20:14 MSK
La Força Aèria de França va iniciar els bombardejos sobre territori libi per repeler els atacs de les tropes de Muammar Gaddafi.L'operació va començar després que finalitzara una cimera urgent a París on es va donar llum verda a l'inici de l'operatiu militar aeri d'acord amb la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU.
L'OTAN encara no ha pres una decisió sobre la seva participació en l'operatiu, segons ha informat un representant del departament de premsa de l'aliança. A la vegada, els països de la Unió Europea, juntament amb EE. UU. i els Estats de la Lliga Àrab, tot i haver garantit el compliment de la resolució del Consell de Seguretat tenen visions diferents de com dur a terme l'operació.  

El president nord-americà, Barack Obama, que es troba en visita oficial al Brasil, va declarar que "el poble de Líbia necessita protecció" i va confirmar el compromís del seu país per contribuir a la coalició internacional. Prèviament va precisar que el seu país anava a actuar només en aliança amb altres estats i que no havien de participar en operacions militars terrestres.

Països com Qatar, Bèlgica, Països Baixos, Dinamarca i Noruega es van mostrar disposats a unir-se a la coalició internacional. Grècia també està a punt per concedir les seves bases militars. Al marge es va quedar Alemanya: la cancellera federal Angela Merkel va anunciar que el seu país no va a participar en l'operatiu.

Per la seva banda, el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va garantir la participació d'Espanya en la creació d'una zona d'exclusió aèria a Líbia amb un avió cisterna i quatre avions de combat F-18 que realitzaran patrulles aeris. A més, es desplegarà una fragata F-100, un submarí i un avió de vigilància marítima per col.laborar amb el control de l'embargament d'armes.

El primer ministre de Canadà, Stephen Harper, va garantir la participació del seu país en l'operatiu i va anticipar que en el marc de les operacions s'implementarà un bloqueig marítim contra Líbia. 

El primer ministre britànic, David Cameron, s'ha mostrat decisiu pel que fa a la situació a Líbia. Va dir que ha arribat un punt d'inflexió, un moment de "prendre mesures serioses en contra del règim de Muammar Gaddafi que va violar l'alto el foc".

L'inici de l'operatiu militar aeri que busca defensar la població civil de Líbia és perquè Muammar Gaddafi no compleix l'alto el foc, anunciat prèviament, i segueix atacant la ciutat de Bengasi, seu dels grups de l'oposició. S'espera que un primer atac sigui efectuat per les forces aèries de França, Regne Unit i Canadà, posteriorment se sumaran EE. UU. i països àrabs.

"França, Regne Unit, EE. UU. i països àrabs van demanar que es cessés immediatament el foc. Gaddafi va donar cas omís a aquestes exigències. En les últimes hores les seves tropes han intensificat l'ofensiva militar ", va declarar el mandatari gal. Va afegir que els avions francesos estan a punt per repel.lir qualsevol atac de les tropes de Gaddafi.

A més del president francès, a la reunió van assistir el primer ministre britànic, David Cameron, la secretària d'Estat d'EE. UU., Hillary Clinton, la cancellera federal alemanya, Angela Merkel, el cap del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, el secretari general de la Lliga Àrab, Amro Musa, entre d'altres .

UE preparada per ajudar a Líbia

El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, que també va assistir a la cimera, va anunciar que "el règim libi ha d'abandonar tots els territoris ocupats, obrir zones humanitàries i iniciar un lliurament del poder amb ajuda del Consell Nacional Transitori libi [CNT] ". Van Rompuy va assenyalar que la Unió Europea des del principi es va mostrar a favor del poble libi, imposant dures sancions sobre el règim de Gaddafi. Va afegir que el bloc està llest per a prestar assistència humanitària a la nació i ajudar a crear institucions democràtiques al país.

Divendres, les autoritats de Líbia van anunciar el cessament del foc , després que el Consell de Seguretat de l'ONU introduís una zona d'exclusió aèria sobre el país. A favor de la resolució han votat 10 dels 15 membres, 5 s'han abstingut , entre ells, Rússia, Alemanya i Xina.

Diversos mitjans d'informació van comunicar que des del matí de dissabte la ciutat de Bengasi ha estat atacada des de terra, mar i aire. Segons dades prèvies, almenys 26 persones van morir i unes 40 van resultar ferides en els atacs.
actualidad.rt.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada