dimecres, 30 de març del 2011

El moviment # Nolesvotes busca el seu lloc de cara al 22-M


Encara que va néixer com una forma de protesta a internet contra la 'Llei Sinde', el fenomen # Nolesvotes no para de moure's fora i dins de la Xarxa de cara a les eleccions municipals i autonòmiques. I els experts creuen que no s'ha de perdre de vista.

2011.03.30 - Maria G. Maig (Expansión) - Els seus senyes d'identitat són clares: és un fenomen basat en les xarxes socials. De fet, el seu nom part d'una etiqueta (en l'argot de Twitter, 'hashtag') que s'utilitza per ordenar els temes de conversa. I s'origina com una protesta a l'aprovació per part de PP, PSOE i CiU de l'anomenada 'Llei Sinde', encara que altres mesures (com la reducció de la velocitat màxima en carretera o la participació de l'atac militar a Líbia) també han propiciat les seves crítiques.

A priori, no té una estructura formal 'offline', encara que sí manifestacions (fa uns dies es va realitzar una enganxada de cartells). El seu fi últim és mobilitzar la ciutadania perquè no voti a aquests partits en les properes eleccions del dia 22 de maig (no demana el vot per a cap altre, ni el vot el blanc ni l'abstenció).

A més, compta amb un manifest. En ell assenyala que "al llarg dels últims anys, el nivell de corrupció en la política espanyola s'ha disparat de manera alarmant a tot l'arc parlamentari". I afegeix: "PSOE, PP i CiU han faltat a la seva principal obligació amb la ciutadania: defensar la Constitució que van jurar o prometre acatar. La 'Llei Sinde' sotmet Internet a una legislació excepcional, amb greu minva dels drets a la llibertat d'expressió i informació ia la tutela judicial efectiva, possibilitant un major control polític de la xarxa ".

Qui hi ha darrere?
A la xarxa social Facebook, # Nolesvotes suma gairebé 7.000 seguidors i al buscar el seu nom a Google, hi ha més de mig milió de referències. Molt cridaner en un fenomen amb pocs mesos de vida.

I, encara que es tracta una iniciativa ciutadana, hi ha algunes personalitats del món d'internet que s'han mostrat molt proactives amb la proposta. El professor de l'IE Business School Enrique Dans i el fundador de Menéame Ricardo Galli són alguns d'ells.

Què significa en vots?
Més enllà de la seva transcendència mediàtica, quants vots pot treure # Nolesvotes? Els experts en comunicació en línia i electoral creuen que és difícil de posar-li números, però mereix ser analitzat.

Per a Santos Ortega, director d'Afers Públics de MAS Consulting, es pot enquadrar dins d'un moviment de 'grassroots campaign', que existeixen en l'entorn anglosaxó fa molt de temps, perquè és una cultura que atorga gran importància a la societat civil ia la iniciativa privada. "Gràcies a les noves tecnologies, la propagació i organització d'aquestes campanyes és cada vegada més horitzontal, extensa i poderosa", explica.

Des del seu punt de vista, aquest fenomen pot tenir transcendència. "Encara és difícil quantificar el seu abast", explica. Ortega assenyala, però, és que "Internet no és una moda i no és només per a joves. La classe política ha de prendre's seriosament internet per escoltar al ciutadà i per la repercussió que li donen els mitjans de comunicació tradicionals a tot el que tingui a veure amb l'entorn 2.0 ".

Per la seva banda, Elena Ibáñez, directora de marca de l'agència Shackleton Buzz & Press, creu que s'ha de mirar més enllà de l'estimació de vot. "Els ciutadans estan cada vegada més còmodes i més animats a compartir les seves opinions sobre les decisions polítiques a la xarxa. Gràcies a Internet, a més, és més fàcil unir adeptes a diferents causes i que les manifestacions més o menys organitzades de certa influència en la xarxa provoquin més soroll ".

Carlos Ruiz Mateos, gerent d'Afers Públics en Llorente & Cuenca, és més escèptic amb el resultat final del fenomen. "De la mateixa manera que Internet és un canal extraordinari per donar-se a conèixer, no és menys cert que el seu èxit sol ser volàtil a causa de l'àmplia oferta existent", assenyala.

Des del seu punt de vista, no tindrà impacte en la decisió de vot dels partits majoritaris a les municipals autonòmiques d'aquest any. "Els ciutadans necessiten un altre projecte, amb nom i cognoms, amb idees i amb lideratge per generar un transvasament significatiu de vots, encara que es demani l'abstenció o la reflexió crítica".

Ara bé, admet Ruiz Mateos, "# Nolesvotes té temps per a armar-se davant les eleccions generals de 2012".

Per ara, la proposta es troba entre les nominades com a millor campanya en els mitjans socials per als premis The bobs, uns premis internacionals de blocs que organitza Deutsche Welle.


internautas.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada