dimarts, 15 de març del 2011

El Tribunal de Drets Humans condemna l'Estat espanyol per violar la llibertat d'expressió d'Otegi en el cas de les injúries al Rei


Considera injustificada la pena d'un any de presó que li va caure al líder abertzale

El Tribunal Europeu dels Drets Humans ha sentenciat en contra la condemna de l'Estat espanyol a Arnaldo Otegi per injuries al Rei perquè no respecta la llibertat d'expressió del líder abertzale. Otegi va ser condemnat per acusar Joan Carles I d'imposar la monarquia a través de la tortura recordant que el monarca és el cap de la Guàrdia Civil i de l'exèrcit i per tant és l'últim superior dels agents d'aquests cossos que cometen tortures. El tribunal d'Estrasburg ha tombat la sentència de la justícia espanyola perquè dóna prevalença a la llibertat d'expressió per sobre de l'honor del monarca. L'alt tribunal considera, a més, que les declaracions d'Otegi no van atemptar directament contra l'honor del monarca i valora la pena d'un any de presó imposada a Otegi com a 'particularment severa'. 'Res no justifica una pena d'aquesta magnitud que buscava inevitablement un efecte dissuasiu', conclouen els jutges.
DIMARTS, 15 DE MARÇ DE 2011 14:08 H
El màxim garant dels Drets Humans a Europa ha publicat aquest dimarts una sentència contra la decisió dels tribunals espanyols de condemnar a un any de presó a Arnaldo Otegui per injúries al Rei. El tribunal, presidit pel magistral andorrà Josep Casadevall, condemna a l'Estat a indemnitzar Otegi amb 20.000 euros per danys morals i a sufragar despeses processals per valor de 3.000 euros.

En una conferència de premsa al febrer del 2003, Otegi, llavors portaveu de Sozialista Abertzaleak, grup amb representació al parlament basc, va afirmar que la visita del Rei a Donòstia era una 'vergonya'. El líder 'abertxale' va declarar que el monarca, com a cap de la Guàrdia Civil i de l'exèrcit, era responsable de les tortures que, segons ell, es van practicar durant l'operació contra el diari 'Egunkaria'. Otegi va afegir llavors que el Rei 'imposava el seu règim al poble a través de la tortura i la violència'.

Per aquestes declaracions, el Tribunal Suprem espanyol va condemnar el va condemnar l'octubre del 2005 a un any de presó. El Tribunal d'Estrasburg considera 'particularment severa' la condemna i argumenta que 'una pena de presó per una infracció comesa en el marc d'un discurs polític no és compatible amb la llibertat d'expressió excepte en casos extrems, com un discurs d'odi o d'incitació a la violència'. Els jutges no troben cap element que justifiqui aquesta pena i consideren que la sentència cercava un efecte 'dissuasiu'.

La cort entén la protecció especial que la legislació espanyola atorga al monarca com a cap d'Estat neutral i sense responsabilitat política, però considera legítim que pugui existir 'un debat sobre la seva responsabilitat institucional o simbòlica dintre dels límits del respecte a la seva reputació com a persona'.

Sobre aquesta qüestió, l'alt tribunal considera que les declaracions d'Otegi no representen una 'ofensa personal gratuïta' contra el rei ni condicionen 'la seva vida privada o el seu honor personal'. La sentencia recorda que les declaracions es van fer en el context de l'operació policial al diari 'Egunkaria' i subratlla que es centren únicament en l'eventual responsabilitat institucional de Joan Carles I, en tant que rei, sobre les forces de seguretat que, segons Otegi, van tortura els responsables del diari basc. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada