dijous, 17 de març del 2011

Experts de l'ONU: núvol radioactiu podria arribar a la costa de Califòrnia

17 març 2011 / 16:34 MSK

Segons un pronòstic d'experts de l'ONU, el núvol radioactiva generada per la avaria a la central nipona Fukushima-1 podria arribar a la costa occidental d'Estats Units el divendres.

El núvol pot creuar l'oceà Pacífic i tocar les illes Aleutianes el dijous abans d'entrar al sud de Califòrnia el divendres. CTBTO, que pertany a l'ONU i es basa a Viena, també va predir que els estats de Nevada, Utah i Arizona seran impactats .
Els experts de salut i matèria nuclear han posat èmfasi que durant la travessia sobre el Pacífic els nivells de radiació del núvol aniran disminuint, i que si tinguessin algun efecte per a la salut aquests serien minúsculs.
Aquest pronòstic, calculat el dimarts, es basa en observacions del moviment de vents al Pacífic que poden alterar amb el canvi del temps. No proporciona cap informació sobre els nivells de radiació i només prediu la trajectòria del núvol i com s'estendrà.
L'organisme compta amb més de 60 estacions en diferents parts del món per a monitoritzar els nivells de radiació en l'aire amb la finalitat de controlar que es realitzin proves nuclears al món. Aquest utilitza pronòstics meteorològics i poderoses computadores per modelar el viatge de la radiació amb els vents.


Dimecres, l'agència es va negar a divulgar el seu pronòstic per al cas del Japó, però el diari nord-americà The New York Times el va obtenir d'altres fonts. El pronòstic va ser distribuït entre els estats en els quals està representada l'agència.
El cap de la Comissió Reguladora Nuclear, Gregory Jaczko, va dir dilluns que el núvol no planteja cap perill per als Estats Units."Vostès no tindran cap material radiològic que, després de viatjar distàncies tan grans, pugui presentar riscos per al públic nord-americà" , va dir en una conferència a la Casa Blanca.
Mentrestant, als Estats. UU. creix la preocupació per una possible contaminació radioactiva al país . es pastilles que contenen iodur de potassi s'han posat de moda en els EE. UU. (Diversos proveïdors de iode preventiu han declarat els seus magatzems buits per la massiva demanda) ja que proporcionen certa protecció davant malalties cancerígenes en condicions de radiació.
Les autoritats del Japó actualment utilitzen forces de l'Exèrcit per llançar aigua i refredar les barres de combustible nuclear en els reactors de Fukushima-1, on es va reportar una parcial fusió de nucli.
El nivell de radiació a prop de la central de Fukushima-1 va arribar als 87,7 microsieverts (μSv) per hora al matí de dijous , mentre que el nivell natural de radiació és de 2,4 μSv per any.
En un radi de 20 km a prop de la central la gent va ser evacuada i augments de radiació es van registrar a la capital japonesa, Tòquio, situada a 230 km de la central.
Per la seva banda, la companyia operadora de la central, Tòquio Electric Power, intenta establir una nova línia d'electricitat per assegurar el sistema de refredament dels reactors i els magatzems del combustible nuclear usat. Segons responsables de seguretat japonesos, també està previst crear un sistema de refrigeració temporal per a operar amb aigua de mar.
L'últim balanç oficial recull un augment de la xifra de víctimes mortals després del terratrèmol i tsunami del 11 de març: més de 5.000 persones. A la llista de desapareguts figuren 8.600 persones i la quantitat de ferits arriba a les 2.300 persones. Els mitjans locals mostren poc optimisme, afirmant que el nombre de víctimes augmentarà inevitablement.


actualidad.rt.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada