dimecres, 2 de març del 2011

Frenada brutal als projectes de parcs eòlics de l'Empordà


La justícia catalana és pressionada per dues entitats ecologistes
El pla de l'energia eòlica sud-català previst inicialment per a l'any 2015 es podria retardar, arran d'una acció legal iniciada a les zones de l'Albera i de Figueres. els opositors als molins es queixen de la manca de planificació, de la qual s'havia de fer càrrec l'anterior govern de la Generalitat de Catalunya.
Dimarts, 1.3.2011. 19:15h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat una frenada sobtada al mapa d'instal·lació de parcs eòlics aprovat el juny 2010 per l'anterior govern de la Generalitat de Catalunya. Aquest mesura, que no és definitiva, s'aplica a l'espera que es resolgui un contenciós judicial presentat per associacions ecologistes la regió de l'Empordà. L'any passat, el govern socialista català, liderat pel president José Montilla, va donar llum verda a l'establiment de set Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) arreu de la Catalunya del sud. Segons l'advocat de les entitats que protesten contra aquest projecte global, Benet Salellas, el govern català va aprovar la instal·lació dels parcs tot estalviant-se cap evaluació ambiental. Concretament, les entitats "Associació Respectem l’Albera (ARA)" i "Associació Alt-Empordanesa per l’Estudi i defensa de la natura" (IADEN), han avançat l'argument d'una manca de tecnicitat i de concertació amb els veïns de les zones afectades. En concret, els parcs eòlics imaginats, i ara posats entre parèntesis, s'han previst al llarg de l'autopista AP-7 entre La Jonquera i Figueres, així com en els termes municipals de Colera i Portbou, a la part nord de la Costa Brava.

En aquest mateix pla governamental, les crítiques també va sorgir l'any passat per part del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i dels batlles, que van assolir que es rebaixés la potència total permesa. Aquesta, inicialment prevista fins a 200 MW d'electricitat, al final es va quedar en 180 MW, mentre el pla general impulsat per les autoritats contemplava produir fins a 3.500 MW el 2015. L'acció naturalista portada des de l'Empordà paralitza per tant tot el conjunt del territori afectat, amb un impacte econòmic conseqüent, ja que un total de 20 empreses s'han presentat per cobrir 57 projectes, amb un pressupost de 1.250 milions d'euros. Actualment, la Catalunya del sud produeix oficialment 775 MW d'electricitat eòlica.

DR
DR

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada