jueves, 3 de marzo de 2011

Gal·les decideix avui si porta el seu autogovern més enllà


L'eurodiputat Oriol Junqueras acompanyarà els líders del Plaid Cymru en aquesta jornada de votacions

Aquest dijous serà històric per Gal·les, ja que la població està cridada a votar el referèndum d'ampliació de l'autonomia, que dotarà l'assemblea nacional de plenes competències per legislar en 20 sectors claus de l'economia del país. Tot i els problemes per mobilitzar la població, s'espera una important majoria pel sí, defensat per les principals formacions polítiques gal·leses, que asseguren que l'augment de l'autogovern permetrà estalviar el temps i els diners que es perden havent de negociar amb Londres els afers més importants de la vida gal·lesa. Per la seva banda, els opositors a l'ampliació d'autonomia argumenten que aquest plebiscit és només un primer pas cap a la independència. L'eurodiputat d'Esquerra, Oriol Junqueras, acompanyarà des de Cardiff la presidenta i eurodiputada del Plaid Cymru en aquesta jornada decisiva pel poble gal·lès.
DIJOUS, 3 DE MARÇ DE 2011 05:00 H
En concret, la població de gal·lès decidirà si vol que l'Assemblea gal·lesa 'sigui capaç de legislar' en 20 àrees, entre els quals hi ha agricultura, pesca, boscos i desenvolupament rural; monuments històrics; cultura; desenvolupament econòmic; educació; medi ambient; incendis i política de prevenció; alimentació; sistema de salut; infraestructures i transport; habitatge; política local; Assemblea Nacional de Gales; administració pública; estat del benestar; esport i lleure; turisme; planejament urbanístic; aigua i llengua gal·lesa.

Tal com explica Nationalia, els dos fronts al referèndum han quedat articulats la plataforma Yes for Wales, que demana el vot per l'ampliació d'autogovern, i que compta amb els principals partits gal·lesos al darrere, i la plataforma contrària,True Wales, que aposta per una recentralització britànica i acusa l'Assemblea actual de 'malgastar els diners de tots els gal·lesos'.

Junqueras els donarà suport in situ

En concret, la visita de Junqueras el portarà a entrevistar-se amb el pare de l’autonomia gal·lesa i líder de la campanya a favor d’un Parlament gal·lès, Ron Davies, que va ser ministre del primer govern Blair, i des del 2010 és membre del Plaid Cymru. Posteriorment, Junqueras es reunirà amb la presidenta i eurodiputada del Plaid Cymru, Jill Evans, i amb la directora executiva del partit, Gwenllian Lansdown, amb qui abordarà el reconeixement del dret a l’autodeterminació en el si de la Unió Europea, així com l’estratègia que segueixen Catalunya i Gal·les per guanyar àmbits de decisió.

L’eurodiputat d’Esquerra també s’entrevistarà amb la presidenta de l’Associació per a la Llengua Gal·lesa (Welsh Language Society), que està duent a terme una campanya a favor de la televisió pública gal·lesa amb molt d’impacte social, i acompanyarà els seus companys independentistes a un porta a porta pel 'sí' pel centre de Cardiff.

NOTÍCIES RELACIONADES