diumenge, 6 de març del 2011

Juan Prat: 'No hi ha contradicció entre ser espanyol i ser català'


L'ambaixador del Govern Mas a Europa assegura que 'treballar per Catalunya no és treballar contra l'estat' · Al mateix temps, afirma: 'Cada vegada s'entén més que les regions europees puguin consultar i que tenen el dret a decidir'

L'ambaixador de la Generalitat a Brussel·les, el diplomàtic Juan Prat, no creu que hi hagi 'contradicció entre ser espanyol i ser català', perquè 'al món complex en què vivim, és difícil tenir una identitat única. Jo sóc espanyol, català, europeu i ciutadà del món', ha afirmat avui en una entrevista a Catalunya Informació. Juan Prat -que quan ha començat l'entrevista ha puntualitzat 'em pot dir Joan'- també ha assegurat que voldria que els catalans l'acabessin recordant 'com algú que ha treballat amb eficàcia per defensar els interessos de Catalunya a la Unió Europea'.
6 DE MARÇ DE 2011 12:43 H
Preguntat sobre si durant el mandat d'Artur Mas al capdavant de la Generalitat podria haver-hi un xoc entre la diplomàcia espanyola i la catalana, ha explicat: 'Professionalment, jo sóc ambaixador d'Espanya, però sempre he sigut català. Treballar per Catalunya no és treballar contra l'estat, no hem d'anar a dividir, sinó a unir. Un diplomàtic serveix a l'estat: al rei d'Espanya, que és comte de Barcelona, i al Príncep d'Astúries, que és príncep de Girona. No hi ha contradicció entre ser espanyol i català.'

En aquesta mateixa línia, ha assegurat que 'no puc opinar si al Parlament Europeu s'hauria de poder parlar en català', si bé ha reconegut que 'cadascú s'hi hauria de poder explicar de la millor manera possible en la seva llengua nativa'. Des del seu punt de vista, 'el més important és fer veure que català és la novena llengua més parlada d'Europa, que la parlen 13 milions i escaig de persones. Per tant, el català és important, una senya d'identitat nostra que hem de valorar'.

Tot i això, ha explicat que no és feina seva aconseguir l'oficialitat del català a Europa, sinó que 'ho hem de fer entre tots: parlamentaris, govern espanyol...'.

Dret a decidir
Preguntat sobre quines possibilitats hi ha que la Unió Europea (UE) arribi a entendre la convocatòria d'una consulta d'independència vinculant, ha assegurat: 'A la UE s'entén tot el que s'explica bé. El més important és explicar les coses bé'. I ha garantit: 'A Europa hi ha regions importants com Escòcia, Flandes, Baviera, Rhône-Alpes..., que cada cop s'entén més que juguin un paper més important dins la UE. I cada vegada també s'entén més que aquestes regions poden consultar i que tenen el dret a decidir'.

'Recuperar la imatge'
El nou ambaixador català també ha assegurat que la visita d'Artur Mas a Brussel·les de dijous va ser 'un èxit del president i de Josep Antoni Duran i Lleida', perquè 'no només va ser una visita protocol·lària, sinó que vam anar per feina. Feia molts anys que no venia un president de la Generalitat que fos rebut pel president de la Comissió'.

Des del seu punt de vista, el repte més important que té Catalunya a nivell internacional és el de 'recuperar la nostra imatge exterior'. 'No sé de qui és la culpa, però la imatge s'havia anat desgregant una mica', ha afegit.

Un altre repte a assolir, opina, és el de 'tenir catalans col·locats als llocs de decisió clau. És important tenir gent que pugui treballar des de dins, perquè les coses no s'han de defensar a l'última trinxera, quan arriben al Consell'. 

NOTÍCIES RELACIONADES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada