dimecres, 30 de març del 2011

Junqueras protesta pel maltracte de Roma envers al català


Feia 10 anys que el català era reconegut com a llengua oficial per als guies turístics de la capital italiana · El nou president de la província el va bandejar al juliol passat

Els guies turístics oficials de Roma no poden oferir el català entre els idiomes d'atenció als turistes des de l'agost de l'any passat, tot i que feia 10 anys que sí que ho feien. Així ho va determinar l'any passat el president de la Província de Roma, Nicola Zingaretti (Partito Democratico), amb l'argument que no és una llengua oficial a la Unió Europa. Ara, l'eurodiputat Oriol Junqueras s'ha posat en contacte per carta amb Zingaretti perquè reconsideri la situació i 'els catalans puguin veure millorada la seva estada a Roma i, per tant, el turisme pugui rebre un impuls'.
DIMECRES, 30 DE MARÇ DE 2011 11:32 H
Feia 10 anys que el català formava part de l'oferta lingüístico-turística romana, al costat de la resta de llengües del món. Però des de l'any passat, les agències de viatges que reben peticions des dels Països Catalans per contractar visites, no tenen manera de contactar amb guies que coneguin el català, perquè no apareixen a les llistes oficials ni els guies oficials que volen atendre els turistes en aquesta llengua ja no poden obtenir la llicència atorgada per la Província de Roma.

Junqueras ha recordat a Zingaretti que 'més d'11 milions de persones parlen el català', i que, 'en tant que és la 13a. llengua més parlada de la Unió Europea, ha estat reconeguda per les institucions europees amb un estatuts especial', fins al punt que 'tota la legislació europea adoptada per codecisió es tradueix al català' i 'tots els ciutadans es poden adreçar a les institucions europees en català'.

L'eurodiputat republicà ressalta que el català és 'una llengua pròspera, amb reconeixement institucional, emprat tant pels mitjans de comunicació, l'empresa privada i el poder públic'.

'Per tant, crec que aniria en benefici de la Província de Roma i pels ciutadans catalans si pogués reconsiderar la seva postura envers l'acreditació en llengua catalana per als guies turístics de la província', conclou Junqueras.

Visitar Roma en català
Tot i que oficialment no hi hagi oferta de guies turístics en català a Roma, l'associació Romaquí mira de suplir el buit perquè 'que no reconeguin el català no vol dir que no puguem parlar-lo. És trist que els catalans quan viatgem encara haguem de canviar d'idioma i això no és just perquè el turisme no és anglès o castellà sinó que ha de ser de tots'. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada