dissabte, 12 de març del 2011

La crisi amenaça una escola de la xarxa educativa a Bressola

S'organitzat un rescat, enfront d'amenaces a un centre ubicat a La Guingueta d'Ix
Els efectes de la crisi econòmica no només afecten l'àmbit empresarial convencional. L'associació La Bressola, que compta amb 7 escoles i centre de secundària a la Catalunya del nord, topa amb unes dificultats financeres insuperables, que haurien de conduir al tancament del seu únic establiment ubicat a la Cerdanya.
Divendres, 11.3.2011. 06:45h
Les escoles catalanes La Bressola, que van obrir el primer centre el 1976 a Perpinyà, probablement hauran de tancar un centre educatiu, per primera vegada, concretament a la Cerdanya. L'escola primària inaugurada el 2001 al municipi de La Guingueta podria ser víctima de l'austeritat pressupostària que s'ha imposat la Generalitat Catalunya des de 2010, i d'una retirada parcial del Ministeri d'Educació. Per trobar solucions a aquesta situació, que afecta 36 nens mainatges, una reunió de crisi es va celebrar celebrada dimarts al veïnat de Càldegues, on es troba l'escola, amb la presència del batlle de La Guingueta d'Ix, calde de Bourg-Madame, Jean-Jacques Fortuny, que va lamentar que l'associació La Bressola pretengui tancar l'escola situada al seu poble i no una altra, de la mateixa xarxa.

Però a la realitat de les xifres, el cost per a cada alumne és més car a La la Cerdanya que no pas a qualsevol altra zona de la Catalunya del nord, segons el director general de La Bressola, Joan Pere Le Bihan. Aquesta reunió, que va comptar també amb el batlle i conseller general de Sallagosa, George Armengol, el batlle del municipi de Bolvir, Bartomeu Baqué, i el diputat de la Baixa Cerdanya Albert Piñeira, va permetre fer sorgir una via alternativa. El finançament de l'escola amenaçada però encara no condemnada, proporcionat per la Generalitat de Catalunya i la Regió Llenguadoc-Rosselló, podria ser assumit a nivell local. les institucions de la Cerdanya, és a dir, la comunitat de municipis als Pirineus Cerdanya, de la qual La Guingueta d'Ix no forma pas part, i el Consell Comarcal, ubicat a Puigcerdà, poden participar al rescat. L'Institut d'Estudis Ceretans, que va ajudar la instal·lació d'aquesta escola fa 10 anys, també podria intervenir, proposant un model d'escola independent, separat de l'associació La Bressola, declarada a Perpinyà.

La xarxa educativa La Bressola, en part finançada per la contribució de les famílies, a través d'una indexació dels salaris dels pares, organitzarà una nova reunió de crisi el 30 de març, després d'una reunió oberta als pares dels 700 infants que escolaritza a tota la Catalunya del nord. Aquesta trobada, que ce celebrarà el 4 d'abril al Soler, hauria de ser motiu per anunciar una mesura urgent. La xarxa, sorgida dels antics ambients catalanistes, podria acabar demanant a les famílies que paguin determinats serveis, fins ara gratuïts, com les llars d'infants. També podria produir-se un increment de les quotes inoves sol·licitacions adreçades al món empresarial, per garantir la sostenibilitat d'un sistema educatiu laic, reconegut pels seus resultats i l'aprenentatge primerenc de la llengua anglesa.
Escola La Bressola, Perpinyà © La Bressola
Escola La Bressola, Perpinyà © La Bressola
Personal de La Bressola, El Soler, Rosselló, 2010 © La Bressola
Personal de La Bressola, El Soler, Rosselló, 2010 © La Bressola


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada