dijous, 3 de març del 2011

Laporta amenaça de marxar de Solidaritat si no pacten amb ERC i RCat a Barcelona

Pressiona a Bertran
C.B. / 01/03/2011 17:43
El líder de Democràcia Catalana i de la coalició Solidaritat Catalana per la Independència, (SI), Joan Laporta, ha pressionat aquest dimarts perquè SI reconsideri la seva posició actual i accepti integrar-se en la coalició que ja han pactat Esquerra i Reagrupament per a les municipals de Barcelona. I ho ha fet amenaçant amb l’arma més poderosa en el seu poder: advertint que, si no es produeix aquest pacte, el partit de Laporta, Democràcia Catalana, podria abandonar la coalició i aliar-se amb ERC i RCat. 

No anirà "sol" a Barcelona "Si Solidaritat no va en aquesta coalició, jo insisteixo en que ho respecto però no ho comparteixo”, perquè “jo he fet el pas a la política per sumar”, ha dit Laporta aquest matí, en roda de Premsa a la Universitat Pomepu Fabra. Laporta ha recordat que el projecte fundacional de SI era la unitat de l’independentisme català. Per la qual cosa, “si Solidaritat no entra en una gran coalició amb ERC i Reagrupament", aleshores, “com estic alliberat perquè el meu partit és Democràcia Catalana, em faré un altre plantejament". “Sols, a Barcelona, jo no sóc partidari d’anar. I no hi aniré”, ha proclamat. 

Preguntat directament per si això vol dir que Democràcia Catalana abandonarà SI per coaligar-se amb ERC i RCat a Barcelona, Laporta no ha volgut ser tan explícit, i s’ha limitat a un “ja en parlarem”. Matisant encara més a continuació, quan ha dit: “Estic disposat a parlar-ho tot, el que és important és buscar la unitat i sumar”. 

Coalició de sis partits SI, a més d’un moviment social amb adherits propis és una coalició de sis partits independentistes, encapçalada per Solidaritat per la Independència (SpI, amb Uriel Bertran de secretari general i Alfons López Tena també a la direcció) i Democràcia Catalana (fundat i presidit per Laporta) i completada amb el PSAN, el Partit Republicà Català, Els Verds-Alternativa Verda i Catalunya Nació Independència. Amb el matís que la coalició, com a tal, es va dissoldre oficialment després de les eleccions al Parlament, i només es reedita a cada nous comicis. Des d’aleshores, i a nivell pràctic, els adherits a SI operen a través de SpI. 

Laporta no està lligat a SI formalmentCom va passar en el (conflictiu) congrés del passat 20 de febrer, en què Laporta va optar per no presentar-se per a cap càrrec d’SpI, deixant que Toni Strubell en fos elegit president. En el Congrés, López Tena va explicar que, no obstant això, Laporta pilotaria l'estratègia política de la coalició, com va recordar que feia l'expresident Jordi Pujol quan CiU era una coalició i no una federació com ara. Però el fet de no ocupar cap càrrec fora de Democràcia Catalana també deixa a Laporta les mans completament lliures per fer el que vulgui de cara a les eleccions.

Bertran no vol Portabella Aquesta és la primera discrepància seriosa que manifesta Laporta en públic respecte a la coalició. Una discrepància que es pot interpretar que va dirigida especialment cap a Uriel Bertran, declaradament en contra de pactar amb ERC (el seu antic partit) per a les municipals. De fet, Bertran tampoc ha rebutjat taxativament el pacte, però sí que hi ha posat una condició clarament inacceptable per als republicans: que el cap de llista no sigui el líder d’ERC a l’Ajuntament, Jordi Portabella, sinó un independent. 

Laporta, en canvi, considera que és primordial no quedar fora de la coalició independentista que vol liderar Portabella –especialment, després que s’hi sumés RCat–, i ha mantingut en tot moment una postura més favorable a transigir amb ERC per afavorir el pacte. Fins al cop de puny (amb sordina, encara) damunt la taula d’aquest matí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada