martes, 29 de marzo de 2011

Mas adverteix PP i PSOE que el preu del suport 'estable' de CiU al Congrés és el pacte fiscal


Accepta que s'ha de reduir la despesa però recorda que, després de la solidaritat amb l'Estat espanyol, el país ha de viure 'per sota de les seves possibilitats'

El president de la Generalitat i líder de CiU, Artur Mas, ha recordat aquest dilluns des de Madrid que qualsevol acord amb la seva formació per a un suport 'estable' a Madrid a la pròxima legislatura passa de manera 'imprescindible' pel pacte fiscal. Segons Mas, Catalunya defensarà el pacte des de la 'raó, i no des de l'estómac o les vísceres' però l'Estat ha d'assumir que el dèficit fiscal 'crònic' no és 'suportable' eternament i que Catalunya 'viu per sota les seves possibilitats'. Mas també ha demanat el suport de l'executiu espanyol al seu pla de reducció del dèficit i ha avançat que el Govern 'no es tornarà boig' ni 'destrossarà' els serveis socials per complir els objectius de dèficit i aplicarà el seu pla.
DILLUNS, 28 DE MARÇ DE 2011 13:16 H
'Si es vol a CiU als pròxims anys de manera estable donant suport al govern la condició de base és que la nostra proposta de pacte fiscal sigui tinguda en compte'. És el recordatori que Artur Mas ha llançat a Madrid a la seva primera compareixença pública a Madrid com a president de la Generalitat. Ha estat un esmorzar informatiu on han assistit representants de totes les formacions i representants del món econòmic de l'Estat, des del president de Bankia i Caja Madrid,Rodrigo Rato, al president de Cepyme, Jesús Terciado.

Mas ha assegurat que Catalunya plantejarà aquest debat 'des de la raó' i no des de les 'vísceres', amb 'amenaces o ultimàtums', però ha advertit que les principals formacions espanyoles han d'entendre que el pacte fiscal és 'urgent' perquè Catalunya no pot viure de forma permanent per sota de les seves possibilitats a causa del dèficit fiscal 'crònic' que arrossega. 'Un desequilibri d'aquesta magnitud equivalent al 9% de la nostra riquesa anual no és suportable per sempre', ha dit.

Per aquest motiu ha recordat que el pacte fiscal ha de permetre que el Govern 'tingui capacitat de gestionar els impostos que es paguen a Catalunya i de negociar bilateralment una aportació al conjunt de l'Estat en la línia de la solidaritat i de les càrregues de l'Estat que tots hem de compartir'. El president de la Generalitat ha recordat que posarà la petició sobre la taula 'guanyi qui guanyi' les eleccions però ha expressat la seva preferència perquè cap dels dos partits espanyols assoleixi una majoria absoluta que seria contrària als interessos de Catalunya.

També ha afirmat que Catalunya farà els deures en la reducció de la despesa que li reclama el govern espanyol però ha recordat que el país viu 'per sota les seves possibilitats' i que cal 'començar a explicar' aquesta realitat sense ferir ningú.

'No ens tornarem bojos ni destrossarem els serveis públics'
Mas ha assegurat que les previsions de l'executiu espanyol per a la reducció del dèficit impliquen una rebaixa de 5.000 milions en un any,i per tant equivalen a 'destrossar-ho tot' en serveis socials, cosa que el Govern 'no farà' perquè 'no ens hem tornat bojos'. 'Nosaltres tenim un pla d'ajustament i d'estalvi seriós del 10%, però el que no farem és tancar la meitat dels serveis públics de Catalunya, ni hospitals, ni escoles, i menys amb un dèficit fiscal que passa dels 15.000 milions d'euros l'any'.

'Una cosa és fer els deures i una altra tornar-se boig, i farem els deures, i si l'Estat central no dóna suport a aquest pla català de reduir el dèficit sense tornar-se boig, no podrem complir de cop en un sol any, i a més en el nostre cas en una situació heretada', ha sentenciat. En aquest marc, ha demanat que l'esforç d'austeritat que es fa des de Catalunya s'apliqui a totes les administracions de l'Estat, i ha recordat que el 2013 es deixaran de rebre tot d'aportacions europees.

Mas també ha atribuït algunes de les lectures que les formacions de l'oposició han fet de la cimera anticrisi de divendres a la proximitat de les eleccions del 22 de maig. 'La veritat és que va sortir raonablement bé' ha dit Mas, que veu la reunió com 'un signe de maduresa' de la societat catalana.

Segons el president de la Generalitat, la cimera va sortir bé malgrat el que diuen alguns partits 'que a un mes i mig de les municipals els interessa donar la sensació que tot això no és veritat'. 'És curiós perquè quan estan dins de la reunió es porten millor que quan estan fora i acaben explicant fora el que no ha passat dins, fet que forma part del joc electoral', ha sentenciat.

Demana a Zapatero que 'esvaeixi la incertesa' sobre el seu futur
Mas també ha apuntat que 'seria bo' que Zapatero 'esvaeixi la incertesa' sobre el seu futur perquè 'viure en aquesta incertesa no és bo' i en el moment actual cal 'claredat sobre el que es farà i no dubtes permanents'.