divendres, 4 de març del 2011

Mas: “Això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa no pot ser”

Sobre la reducció de preu dels bitllets de tren

Redacció / 03/03/2011 18:16
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha volgut mostrar contundent aquest dijous en la polèmica creada per la decisió del Govern espanyol de reduir el límit de velocitat en autovies i autopistes a 110 km/h i, paralel·lament, rebaixar el preu dels bitllets de tren de Rodalies i Mitja Distància. Una reducció de preu que a Catalunya hauria d’aprovar la Generalitat, ja que té el servei transferit i que l’oposició socialista ja ha demanat. I que Mas no contempla, perquè “això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa no pot ser”. Al mateix temps, el secretari general de CiU i líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, ha contradit en part l’argument de Mas, explicant que el Govern central hauria de pagar “per llei” el cost d’aplicar la rebaixa a Catalunya.

Mas, en declaracions fetes a Brussel·les (després de reunir-se amb l'ambaixador espanyol davant la UE, Luís Planas, i abans de trobar-se amb el president de la Comissió Europea, Sebastião Barroso), ha advertit que la Generalitat no pagarà les decisions que el Govern espanyol prengui sense haver-li consultat abans. Mas es referia, concretament, als “brindis al sol” i les mesures “d'eficàcia més que dubtosa” que ha pres l'executiu de Zapatero davant l'escalada de preus del petroli: reduir el límit de velocitat als 110 km/h i abaixar al mateix temps els bitllets de tren, amb la idea de rebaixar el consum de benzina. 

Mas vol ser consultat
“No pot ser que en un moment en què se'ns demana que reduïm el nostre pressupost haguem de pagar les seves decisions”, s'ha queixat Mas. “Com a president de la Generalitat us puc dir que el que nosaltres no farem és pagar aquelles decisions que es prenen des de Madrid sense consultar-nos”, ha proclamat. “Si volen prendre decisions d'estalvi energètic, que ens les consultin. Les prenem de forma comuna i decidim com les paguem, però això que Madrid decideixi i ens faci pagar a nosaltres la festa no pot ser”, ha denunciat el President. 

Convidar a pagar
En la polèmica creada al voltant d’aquestes mesures, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ja va denunciar dimarts que “el Govern espanyol convida a cafè i després et diu que paguis tu el compte”. Els socialistes catalans, dos dies abans, havien considerat “inadmissible” que el Govern es plantegés no aplicar la rebaixa del preu dels bitllets de tren. 

Nadal i Duran coincideixen
Però a més també hi ha polèmica per qui ha de pagar “la festa” que diu Mas. El portaveu del PSC al Parlament i exconseller d’Infraestructures, Joaquim Nadal, va respondre Homs assegurant que l’Estat havia d’assumir la despesa de la rebaixa de Rodalies i Mitja Distància a Catalunya, i que “la rebaixa dels bitllets de Renfe no ens costarà ni un duro”. Una interpretació que no comparteixen al ministeri de Foment, on creuen que és la Generalitat qui hauria d’assumir la rebaixa, com donen per fet Mas i Homs. 

Masi i Homs, però no pas Duran Lleida. El líder d'Unió, també aquest dijous i també des de Brussel·les ha coincidit més amb Nadal quan ha afirmat que “per llei, el Govern espanyol està obligat a pagar a la Generalitat el cost que tingui la implementació d'una mesura unilateral i a compensar-la pels ingressos que pugui deixar de rebre”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada