dimecres, 30 de març del 2011

Mas-Colell avisa que Catalunya no podrà retallar els 3.200 milions més que li reclama l'Estat espanyol


CiU, ERC i ICV reclamen a Zapatero que no carregui el 'mort' del deute a les autonomies · Li recorden que l'administració central té cinc vegades més deute.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha avisat que Catalunya no podrà reduir el dèficit fins a l'1,3%, tal i com aquest dimarts reclamava el secretari d'Estat d'Hisenda. El conseller ha recordat que el Govern està portant a terme un pla per retallar 2.600 milions i, segons ha dit, ara l'Estat reclama que n'estalviï 3.200 més. Mas-Colell ha declarat que el Ministeri d'Economia i Hisenda 'no és seriós' amb la seva petició i 'ens està invitant a maquillar els números', cosa que 'Catalunya mai farà'. Tot i això, ha obert la porta a complir amb l'objectiu del dèficit si, tal i com es reclama, 'arribessin els ingressos' del fons de competitivitat. CiU, ERC i ICV han reclamat aquest dimecres al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que no intenti carregar el 'mort' del deute a les autonomies i li han recordat que l'administració de l'Estat té 'cinc vegades més deute públic'.
 DIMECRES, 30 DE MARÇ DE 2011 12:48 H
En una entrevista al programa El Món a Rac 1, el conseller ha explicat que el problema del dèficit de la Generalitat té més a veure amb l'actuació del govern espanyol que no pas amb la de l'anterior executiu català. 'Perquè l'administració central pugui complir amb el dèficit, es tracta de què el dèficit el facin altres', ha assegurat Mas-Colell durant l'entrevista. En aquest sentit, ha explicat que el govern de l'Estat espanyol 'no ha fet els seus deures' en qüestions com ara la reducció de l'atur. Així, ara es gasta 35.000 milions d'euros en compensacions per a persones desocupades. Aquesta partida, segons Mas-Colell, s'ha convertit en una de les raons principals del dèficit espanyol.

Demanar a Catalunya que retalli 3.200 milions més dels 2.600 ja previstos 'no és seriós' perquè 'és totalment inviable', segons el conseller. 'Ens inviten a maquillar els números', ha declarat 'i això Catalunya mai ho farà'. Mas-Colell ha advertit que no es podrà acomplir l'objectiu de reduir el dèficit fins a l'1,3% 'a no ser que ens arribin els ingressos' en referència al fons de competitivitat que contempla l'acord de finançament entre Catalunya i l'estat espanyol.

CiU, ERC i ICV retreuen a Zapatero el deute de l'Estat 
Al Congrés, CiU, ERC i ICV han criticat durament el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, les exigències de reduir el dèficit de les comunitats autònomes mentre l'Administració espanyola concentra la major part del deute de l'Estat. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida ha afirmat que totes les administracions són conscients que caldrà ajustar els pressupostos, però ha recordat que 'avui per avui l'Administració central és la titular del 76% de l'endeutament públic espanyol', és a dir que 'tres quartes parts de tot el deute públic corresponen a l'Estat', i 'en conseqüència és l'Estat qui ha de fer el principal esforç de contenció'.

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, també ha afirmat que la proposta de vincular el sostre de despesa al PIB nominal forma part de 'l'intent recorrent de carregar el mort a les CCAA' i ha retret a Zapatero les seves manifestacions en una entrevista al diari Financial Times on el president espanyol va dir que les autonomies 'han de complir amb les obligacions, si no ho fan el govern actuarà'. Ridao ha apuntat que aquelles manifestacions van malmetre la imatge de les autonomies. En aquest marc, ha recordat que l'Estat 'presenta cinc vegades més dèficit que les CCAA'.

La portaveu d'ICV, Núria Buenaventura, també ha advertit Zapatero que limitar per llei la despesa pública i vincular-la al PIB és 'un disbarat' que suposa retornar als 'punt de partida' dels plantejaments d'Aznar i del PP que estaven 'inspirats en Reagan i l'ultraliberalisme'.

NOTÍCIES RELACIONADES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada