dissabte, 19 de març del 2011

Mas qualifica de 'caos normatiu' els constants canvis legislatius de l'Estat en renovables

ACN / 19/03/2011 11:59
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha qualificat de 'caos normatiu total' els constants canvis legislatius de l'estat espanyol que estan bloquejant les inversions en energies renovables i ha criticat que el debat s'hagi fet 'amb una enorme frivolitat'. Mas ha demanat 'idees clares' de cara al futur i una aposta per les energies renovables a un cost que les empreses i el teixit productiu del país puguin suportar, perquè es tracta d'un sector estratègic clau per al futur.

Artur Mas ha col·locat aquest dissabte la primera pedra de la planta termosolar de les Borges Blanques, la primera al món que funcionarà també amb biomassa, i que suposarà una inversió de 153 milions d'euros. La central termosolar tirarà endavant en menys de dos anys, en un moment de dificultats pel sector de l'energia solar que ha vist retallats els pagaments retroactius de l'estat, fet que pot dificultar l'amortització de moltes inversions. Mas ha assegurat que en les properes setmanes i mesos arribaran a Catalunya més inversions de l'estil de la que aquest dissabte s'ha donat per iniciada a les Garrigues.

Els responsables de les empreses promotores d'aquesta planta, Abantia i Comsa Emte, també han criticat els constants canvis legislatius duts a terme pel govern espanyol en matèria energètica. El president d'Abantia, Francesc Boada, ha assegurat que 'amb aquest entorn d'incertesa és molt difícil desenvolupar una planta d'aquest tipus'. Per la seva banda, el vicepresident de Comsa Emte, Carles Sumarroca, ha afirmat que 'és imprescindible que es faci una reflexió estratègica i que les regles del joc siguin clares, transparents i estables'.

El president Mas ha assistit a l'acte de col·locació de la primera pedra acompanyat del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena; el director general de Medi Natural, Josep Escorihuela, i el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré. També hi han estat presents l'alcalde de les Borges Blanques, Miquel Àngel Estradé, l'alcalde de Juneda, Antoni Villas, i el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, entre d'altres autoritats lleidatanes.

La primera instal·lació del món que combinarà energia termosolar i biomassa
Aquest mes s'ha iniciat la construcció d'una planta solar termoelèctrica de 22,5 MW al municipi de les Borges Blanques, que està previst que entri en funcionament el gener del 2013. Es tractarà de la primera instal·lació a tot el món que combinarà la tecnologia termoelèctrica amb una unitat de biomassa. Aquest sistema d'hibridació permet un millor aprofitament de la instal·lació, ja que la captació dels raigs solars durant les hores de sol es complementarà durant la nit amb el funcionament de la biomassa.

La instal·lació, que suposarà una inversió de 153 MEUR, generarà una potència elèctrica anual de 98.000 MW per hora, l'equivalent al consum mitjà de més de 27.000 llars. La producció d'aquest tipus d'energia neta suposarà que es deixin d'emetre 24.500 tones anuals de diòxid de carboni. El combustible de biomassa utilitzat serà el forestal, el cultiu energètic i els residus agrícoles. Quan estigui a ple rendiment, la plantagenerarà 30 llocs de treball directes i 150 més d'indirectes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada