dimarts, 15 de març del 2011

Perpinyà es troba al marge de cap risc nuclear?


Golfech, Ascó i Vandellós, tres plantes de producció a 225 km de la Catalunya del nord
La catàstrofe nuclear que s'est produïnt al Japó, amb conseqüències humanes, humanitàries i mediambientals que empitjoren cada hora, posa damunt la taula europea cert nombre de preguntes en relació amb la seguretat. De Barcelona a París sorgeix la idea d'un debat sobre les energies, enfront del drama que preocupa el món sencer. Perpinyà seria afectada en cas d'incident?
Dimarts, 15.3.2011. 16:00h
Mentre que la crisi s'ha greujat, aquest dimarts al Japó, després d'una altra explosió i un incendi a l'interior de la central de Fukushima 1, les reaccions civils i polítiques es van multiplicant, de Barcelona a París. Les conseqüències d'un altre terratrèmol de magnitud 6, que s'han sentit al sud-oest de Tòquio, i el desastre humanitari evidenciat pel desplaçament de poblacions amenaçades per les partícules nuclears fins a la capital del país, remeten Europa a la gestió de la seua pròpia energia nuclear. Si la Catalunya del nord no és pas directament al·ludida, Perpinyà està situada, però, a 225 km de la central nuclear deGolfech, situada al departament del Tarn-et-Garonne, equidistant de la planta del Tricastin, situada al departament del Vaucluse. Aquest és el segon lloc nuclear més extens de França.

Els reactors d'Ascó i Vandellòs, ubicats al sud de la província de Tarragona, a 250 km de la capital del Rosselló, també formen part d'un entorn nuclear, l'existència dels quals es troba discutida, a través de l'actualitat. La memòria col·lectiva de la zona no ha oblidat l'incendi d'un reactor de la central Vandellòs I, el 1989, abans del desmantellament d'aquesta unitat de producció, substituïda per la planta de Vandellòs II, aquesta mateixa on es va produir un incendi parcial, l'agost de 2008, sense conseqüències. Pocs mesos abans, l'abril de 2008, va succeir una fuita de partícules radioactives a Ascó, però la informació va ser divulgada mesos més tard.

La Catalunya del sud, on es troben la major part dels recursos nuclears de l'Estat espanyol, ha vist criticada la seua política energètica, aquest dimarts, pel partit Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV). El seu secretari general, Joan Herrera, ha desitjat amb fermesa que la Generalitat de Catalunya pressioni el govern espanyol per assolir una sèrie de protocols "exigents" en matèria de seguretat nuclear. El partit majoritari, Convergència i Unió (CiU), s'ha pronunciat a a favor d'un debat sobre estratègies energètiques "sense dogmes ni prejudicis", segons el seu portaveu, Oriol Pujol, mentre que França contrasta opinions. El govern ha expressat els seus temors sobre un "guió entre els pitjors", ja que el recinte de contenció del reactor nº2 de la central de Fukushima demostra tenir fissures. La idea d'una auditoria de la indústria nuclear francesa ara sembla admesa, mentre que la cancellera alemanya Angela Merkel ha anunciat aquest dilluns que les set plantes d'energia nuclear engegades al seu país abans de 1980 s'aturaran provisionalment.
Entorn de centrals nuclears de la Catalunya del nord © a Clau
Entorn de centrals nuclears de la Catalunya del nord © a Clau
Central nuclear del Tricastin, departament del Vaucluse © Enviro2b
Central nuclear del Tricastin, departament del Vaucluse © Enviro2b
Central nuclear d'Ascó I, província de Tarragona © Soliclima
Central nuclear d'Ascó I, província de Tarragona © Soliclima

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada