diumenge, 13 de març del 2011

Podria haver 10.000 víctimes mortals més en la perfectura nipona de Miyagi


13 març 2011 / 13:00 MSK

Segons les últimes declaracions dels representants de la policia local, els treballs de rescat han mostrat que tan sols a la prefectura de Miyagi la quantitat de víctimes mortals després del terratrèmol i el posterior tsunami que va sacsejar el Japó, pot arribar a les 10.000.
Les autoritats locals han confirmat que el divendres van ser evacuades 7.500 persones, però no s'ha aconseguit entrar en contacte amb les altres 10.000 que segueixen desaparegudes en un poble de la província de Miyagi, al nord-est del Japó, amb una població de 17.000 habitants. Segons la cadena japonesa NHK, les autoritats estan intentant localitzar a aquestes persones.
De moment s'ha elevat fins a 2 mil morts el nombre de víctimes del devastador terratrèmol i tsunamis que van assotar Japó. Mentrestant, segons les fonts en les forces policials del país asiàtic, el saldo podria augmentar ja que encara hi ha milers de desapareguts.
El Govern japonès mana 100.000 militars a les zones afectades pel sisme
El Govern del Japó va prendre la decisió de doblar la quantitat de militars que es dirigeixen a les regions afectades pel sisme, augmentant fins als 100.000 efectius. En col laboració amb els serveis d'auxili, els militars estan encarregats de prestar l'ajuda necessària a la gent que està a la zona del desastre. Centenars de milers de ciutadans del Japó pateixen l'escassetat de menjar i d'aigua potable.Encara que les autoritats s'encarreguen d'enviar ajuda humanitària, algunes localitats van quedar aïllades a causa del tsunami. En particular, a la ciutat de Ivaki, amb una població de prop de 350.000 persones, gairebé s'han acabat les reserves de combustible i de menjar. La ciutat es va quedar sense electricitat i les botigues estan tancades. Als que es van quedar sense habitatge la policia local els va lliurar les últimes mantes i boletes d'arròs de les que disposava. Segons la cadena NHK, la nit de dissabte a diumenge les temperatures en les zones afectades pel tsunami van caure considerablement.
Hi ha risc d'una nova explosió en Fukushima
Pel que fa a la situació amb la central nuclear de Dai-ichi en Fukushima, segons el secretari general del Gabinet de ministres nipó, Yukio Edan, hi ha l'amenaça d'una nova explosió en el reactor número 3 com la que es va produir el 12 de març.
Segons Edan es va aconseguir elevar el nivell d'aigua en aquest reactor, per mantenir en actiu el seu procés de refredament. No obstant això, "existeix el risc que l'hidrogen s'elevi al sostre de la unitat i pugui produir-se una explosió, com va passar el dissabte", va dir l'alt funcionari.
"A risc d'augmentar més la preocupació de la població, no podem descartar la possibilitat d'una explosió. Si hi ha una explosió, però, no hi hauria un impacte significatiu en la salut humana", va indicar Edan.
Comentant el nivell de la radiació a la zona, Edan precisat que tot i que just després de l'explosió el nivell de radiació a la planta nuclear va superar el límit legal, després d'augmentar fins a 1.557,5 mSv per hora (que és més que la mitjana anual aconsellada), passades vuit hores el nivell de la radiació va baixar fins a 184,1.
Evacuen a al voltant de 80.000 persones de la zona propera a la planta nuclear Fukushima 1
A causa del presumpte risc d'una nova explosió, segons l'administració de la prefectura japonesa de Fukushima, s'ha iniciat l'evacuació d'entre 70.000 i 80.000 ciutadans de la zona propera a la planta nuclear que ja va resultar afectada per una explosió el 12 de març.
Hauran d'abandonar les seves cases els habitants de les ciutats properes a la planta, com Futaba, Okuma, Tomioka, Minamisoma i Tarongers entre d'altres.
Diumenge passat les autoritats van declarar que més de 20 ciutadans de Futaba, situada a tres quilòmetres al sud de la central, es van veure sotmesos a un nivell important de radiació. No obstant això, segons els metges, res amenaça la seva salut.
De moment la quantitat total de persones evacuades de les zones de perill pel sisme i pel tsunami al Japó supera les 380.000.
El sisme japonès va ser de 9 graus
Després de revisar el terratrèmol que va sacsejar la costa nord-oriental del Japó el 11 de març l'Agència Meteorològica japonesa el va elevar a 9 graus en l'escala oberta de Richter, en lloc dels 8,9 graus que s'informava en un principi. Aquestes noves dades posen al terratrèmol del Japó com el quart per la seva magnitud d'aquells dels quals es té constància en tota la història.
Segons alguns experts, el sisme sembla haver mogut l'illa principal del Japó 2,4 metres i l'eix del planeta uns 10 centímetres.

La magnitud del terratrèmol japonès és superior a la del potent sisme que va sacsejar les costes de Sumatra el 2004.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada