dimarts, 8 de març del 2011

Reciclar cartró, bo per al medi ambient però no per empacar aliments


Ver Imagen
La tinta dels diaris pot contaminar el cartró ... (Foto: Sertox )
1911.03.08.  Empaquetatges de cartró reciclat, un "risc" per a la salut. bbcmundo Empreses internacionals líders en el sector de l'alimentació han anunciat canvis en les seves empaquetatges causa de temors que caixes fetes amb cartró reciclat afectin la salut, segons informes obtinguts per la BBC. Investigadors a Alemanya i Suïssa van determinar que substàncies tòxiques provinents de diaris han contaminat aliments embalatge amb cartró reciclat. Les substàncies químiques, conegudes com olis minerals, provenen de la tinta utilitzada per les impremtes. Segueix ...

L'empresa britànica que fabrica cereals Jordans va anunciar que va deixar d'utilitzar cartró reciclat, i altres companyies han pres mesures per garantir que els seus envasos no continguin material tòxic.

Per la seva banda, la multinacional nord-americana Kellogg's i l'anglesa Weetabix informar que han pres passos per reduir la quantitat d'olis minerals en els seus empaquetatges.

Els investigadors han vinculat l'exposició a aquests olis amb inflamació interna d'òrgans i càncer.

Científics a Suïssa van trobar que aliments com pasta, arròs i cereals venuts en envasos de material reciclat contenen entre deu i 100 vegades més olis minerals que el límit tolerat.
Panorama preocupant
En un dels seus informes, els experts suïssos van qualificar de "aterridora" la possibilitat que aquestes substàncies contaminin els aliments.

No obstant això, els organismes de seguretat alimentària del país van concloure que els consumidors que tenen una dieta equilibrada no tenen motius per preocupar-se.

En un comunicat, la britànica Jordans va dir que, malgrat la seva credencial com a empresa "verd" que durant molt temps ha utilitzat gran quantitat de empaquetatges reciclats, va decidir abandonar aquesta pràctica per considerar que era el més sensat.

La BBC va poder saber que altres empreses estan conscients d'aquests perills, però cap ha seguit els passos de Jordans.

A Europa, més de la meitat del cartró que s'utilitza és fabricat amb material reciclat.

El cartró normal, fabricat sobre la base de polpa verge, és més car i no és prou abundant per a canviar completament el reciclatge.

La recerca realitzada a Suïssa va ser liderada per Koni Grob, del laboratori de seguretat alimentària del cantó de Zurich.

Grob i el seu equip van efectuar un treball similar a Alemanya. En un estudi encarregat pel Ministeri d'Alimentació d'aquest país, van realitzar proves en una mostra de 119 productes procedents de supermercats alemanys.

La investigació va concloure que els olis minerals passen fàcilment a través de les múltiples bosses de plàstic que es col.loquen per mantenir els aliments secs i frescos.


I mentre més temps dura un producte en els prestatges dels supermercats, mes olis minerals absorbeix.

Grob va dir a la BBC que al voltant de 30 dels 119 productes analitzats no contenien olis minerals.

"Tots els altres van excedir el límit, i la majoria d'ells tenien deu vegades més que el nivell tolerable. Calculem que en el llarg termini, i de mitjana, podrien superar 50 vegades el límit i fins i tot molts d'ells diversos centenars de vegades", va afirmar el científic.

Segons la legislació europea, el límit d'hidrocarburs saturats d'olis minerals en els empaquetatges ha de ser de 0,6 mil.ligrams per quilogram.

Doble efecte
Investigacions prèvies en ratolins havien mostrat els perills que representen aquestes substàncies per a la salut.

El professor Grob va explicar que l'impacte és doble: un és la inflamació crònica d'alguns òrgans interns i l'altre és el risc de càncer.

No obstant això, va aclarir que els consumidors haurien de exposar-se a aquests aliments contaminats durant molts anys per estar en risc.

La Federació d'Aliments i Begudes del Regne Unit, que representa les companyies del sector, va comentar que l'estudi suís "és un bon punt de partida per a més investigacions, però no suficient per justificar que es descontinii l'ús del cartró reciclat".
Reacció de les empreses

No obstant això, algunes companyies britàniques han adoptat mesures per combatre el problema.

La filial britànica de Kellogg's va dir que està buscant nous empaquetatges que li permetin complir amb les seves metes ambientals però que continguin quantitats significativament menors d'olis minerals.

La companyia també va afirmar que està investigant la utilització de bosses plàstiques alternatives per protegir els productes dins de les caixes.

L'estudi del professor Grob indica que només les borses d'alumini o les fetes amb cert tipus de plàstic constitueixen una barrera eficaç per impedir la contaminació dels aliments amb olis minerals.

Weetabix va dir que utilitza 100% empaquetatges reciclats perquè és millor per al medi ambient, però que està analitzant l'ús d'envasos que no continguin diaris reciclats.

"Els nostres dades indiquen que cap dels nostres productes representen un risc per als consumidors", va assegurar la firma en un comunicat.

Per la seva banda, el govern alemany va advertir a les empreses d'aliments han de prendre mesures urgents per reduir el risc i va assenyalar que estudia possibles regulacions al respecte.

Al Regne Unit, l'Agència per Estàndards d'Alimentació (Food Standards Agency) realitza la seva pròpia investigació per determinar quina proporció d'olis minerals tenen els empaquetatges reciclats, no fa passa als aliments.

Un alt funcionari d'aquest organisme, Terry Donohoe, va dir: "Si l'estudi dóna que hi ha riscos, prendrem mesures immediates per protegir el públic".



Grob va explicar que l'ús de cartró normal no eliminaria completament el risc.


Això perquè, segons va explicar, els aliments ja embalatge són emmagatzemats i transportats en enormes caixes corrugades fetes de diari reciclat, que també són una font de contaminació.
Enviat per JCP el 8 març 2011 00:00:00 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada