dimecres, 2 de març del 2011

Sàpiens’ Busca A Guadarrama La Tomba De Josep Sunyol, El President Màrtir Del Barça


Josep Sunyol, el president màrtir del Barça i diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya, va ser afusellat per les tropes franquistes a la serra de Guadarrama el 1936. Les seves restes fa més de 73 anys que estan sepultades silenciosament en algun punt de la serralada madrilenya coronada pel cim del Peñalara.

Sunyol (centro) y Companys (derecha) charlan en el palco del campo de Les Corts. ARCHIVO
No feia ni un mes que havia esclatat la guerra civil. El 6 d’agost de 1936, Sunyol tornava de visitar el front republicà de la província de Madrid. Pel que sembla, el conductor del cotxe en què viatjava es va equivocar de camí i es va endinsar en terreny franquista. Els soldats del bàndol nacional no van tenir pietat. Quan van reconèixer el president del Barça, no van dubtar a afusellar-lo a ell i els seus acompanyants.
Després de dècades d’oblit, ahir, un equip d’investigadors de la revista Sàpiens van iniciar els treballs per localitzar en quin punt exacte de la serra van ser enterrades les restes i consolidar el primer pas per tancar un capítol pendent de la història.
«El nostre objectiu és localitzar el punt exacte on són les restes de Sunyol, però no tocarem res del terreny. No estem planejant una exhumació immediata», explica el director de Sàpiens, Jordi Creus, que afegeix a més que, abans de remoure la terra, seria necessària la intervenció de la família i les institucions.
Els investigadors de la publicació porten a terme la recerca juntament amb l’empresa Cóndor Georadar i diversos arqueòlegs de la Sociedad Aranzadi, especialitzats en la localització de fosses comunes de la guerra civil. Un globus equipat amb una càmera d’infrarojos i monitoritzat des de terra rastrejarà durant dues o tres setmanes uns 110.000 metres quadrats de Guadarrama per detectar les zones on hi hagi hagut moviments de terres causats per l’acció de l’home.
Creus explica que hi ha una «zona prioritària» de rastreig d’uns 10.500 metres quadrats en què s’utilitzarà directament un georadar. Aquest terreny ha pogut ser acotat gràcies als exhaustius plànols que la Legió Còndor va elaborar durant el conflicte. L’estudi detallat de l’hemeroteca de l’època que la revista d’història va iniciar fa un any i les entrevistes realitzades als pocs habitants de la zona de Guadarrama que recorden algun detall de l’afusellament han contribuït a reduir l’àrea rastrejada.
La possible localització de la tomba trigarà almenys dos mesos a conèixer-se després d’una atenta anàlisi dels resultats. El director de Sàpiens assegura que, si es produeix la troballa, informarà la família de Sunyol del punt on es troben les restes perquè sigui ella mateixa la que decideixi si desitja o no exhumar-les. Tant el Barça com ERC han manifestat a la revista el seu agraïment per liderar la investigació.
«En una societat normal, un fet d’aquesta magnitud ja s’hauria arreglat fa moltes dècades. No sabem com va ser el final d’un president de la societat esportiva més important del sud d’Europa», afirma el filòleg Toni Strubell, que el 1996 va publicar Sunyol, l’altre president afusellat juntament amb l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté –implicat en la investigació de Sàpiens– i el filòleg Carles Llorens. «Es tracta d’una urgència històrica, per això felicitem Sàpiens per la seva iniciativa», diu Strubell, que per rendir un homenatge al dirigent del Barça va fundar el 1996 l’associació Amics de Josep Sunyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada