dissabte, 12 de març del 2011

TVE no contempla emetre l'entrevista censurada a Bush després de l'11-M

IU, ERC i ICV anuncien que portaran l'assumpte al Congrés mentre que Pilar Manjón demana que es conegui tot el contingut

Redacció /  12/03/2011 13:59
En els arxius de TVE hi ha una entrevista que no ha arribat a veure la llum. Data del 12 de març de 2004, un dia després dels tràgics atemptats de Madrid. En ella, el seu protagonista, l'expresident dels EUA, George W. Bush, comenta al periodista Lorenzo Milá la seva aposta per no excloure "ningú" a l'hora de buscar culpables. Tot, en un moment en què el PP s'aferrava a l'autoria d'ETA. L'emissió íntegra d'aquest document va ser censurada. I pot seguir sent un misteri.

En aquest context, IU, ERC i ICV van avançar la seva intenció de traslladar aquest assumpte al Congrés dels Diputats per tal que els teleespectadors puguin tenir accés íntegre a totes les declaracions de l'expresident dels EUA en aquell moment tan delicat. Pilar Manjón, presidenta de l'Associació 11-M Afectats pel Terrorisme, també va exigir ahir que es reveli tot el seu contingut. La no emissió al complet d'aquesta entrevista ha estat revelada per l’exambaixador espanyol a Washington Javier Rupérez. "No crec que la integritat d'aquesta extraordinària entrevista fora mai oferta per Televisió Espanyola", sosté en el seu llibre Memòria de Washington (L'esfera dels llibres). Un volum prologat i presentat fa unes setmanes per José María Aznar, president del Govern durant els atemptats.

Amb la decisió de la cadena, els serveis informatius estaven per aquelles dates en mans d'Alfredo Urdaci, els telespectadors només van tenir accés a uns cinc minuts d'una entrevista de deu. Un minut en el telediari de la nit del 12 de març i quatre el dia 13. L'audiència, segons ha avançat el diari Público, no va tenir accés a les declaracions de Bush a Milà en què es mostrava convençut que encara era massa prematur assenyalar un culpable. En canvi, ja havien escoltat fins a la sacietat el PP apuntar cap a ETA.

"Estudiarem la possibilitat de dur a terme alguna iniciativa parlamentària que ens permeti veure la integritat d'aquesta entrevista", va anunciar ahir el portaveu d'IU al Congrés, Gaspar Llamazares. Aquesta formació es va pronunciar ahir amb cautela "a l'espera de confirmar tots els detalls i la informació" que s'apunta en el llibre. "No seria estrany que passés el que es narra", va lamentar Llamazares. "Difícilment podran superar les cotes de manipulació i menyspreu als espectadors i als treballadors de RTVE que es van aconseguir en l'última etapa del Govern de José María Aznar, especialment sota el comandament d'Alfredo Urdaci", va recordar el diputat d’IU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada