divendres, 25 de març del 2011

Zapatero imposarà per llei un sostre de despesa a l'Estat i demana a la Generalitat que el respecti


'Serà d'obligat compliment' per al govern espanyol i 'es consensuarà amb les autonomies'

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha compromès aquest divendres amb els seus homòlegs europeus a imposar per llei un sostre màxim de despesa a l'Estat i a convèncer a les comunitats autònomes perquè el compleixin. Zapatero vincularà la despesa pública a l'evolució del creixement del PIB nominal a mig termini, una limitació que serà 'd'obligat compliment' governi qui governi a Madrid però que no s'imposarà a la Generalitat i les autonomies ni als ajuntaments. Zapatero, però, reclama 'un gran pacte en el Consell de Política Fiscal i Financera perquè les regles que s'imposarà l'Estat es puguin traslladar a les autonomies'.
 DIVENDRES, 25 DE MARÇ DE 2011 16:07 H
'La meva opinió és que hi pot haver acord i que és el camí més sòlid i segur per millorar la garantia de l'estabilitat pressupostària', ha defensat el president espanyol, després de la cimera de caps d'estat i de govern de la UE d'aquest dijous i divendres a Brussel·les. Com havia reclamat la cancellera alemanya, Angela Merkel, a canvi d'ampliar el fons europeu de rescats, la despesa pública estarà limitada per llei. Però mentre que la nova llei 'serà d'obligat compliment per a l'Estat, es consensuarà a les autonomies', ha defensat Zapatero, per 'respecte al principi constitucional d'autonomia financera de les regions'. El president espanyol ja dóna per fet que les autonomies governades pel PSOE i pel PP se sumaran a l'acord.

'S'haurà de tenir en compte el creixement econòmic, el resultat econòmic anual' abans de decidir quin és el dèficit públic màxim o 'en què es pot gastar el superàvit', ha avançat Zapatero. La despesa del govern espanyol, així, estarà condicionada al compliment o no de les seves previsions de creixement del PIB nominal. Zapatero ha assegurat, però, que encara 'hi ha marge' per 'dialogar i negociar amb el conjunt de forces polítiques'. 'El que realment serà útil és un gran pacte polític. On? A l'òrgan que ja tenim, el Consell de Política Fiscal i Financera', ha defensat el president espanyol.

Zapatero ha presentat als seus homòlegs de la UE vuit mesures per millorar la competitivitat de l'economia espanyola i recuperar l'estabilitat pressupostària, moltes ja aprovades i conegudes, com la reforma laboral o l'endarreriment de l'edat de jubilació, però d'altres que encara s'estan discutint com la negociació col·lectiva, la liberalització dels serveis professionals o l'amnistia fiscal contra l'economia submergida.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada