dilluns, 18 d’abril del 2011

Centenars d'antinuclears reclamen a Barcelona el tancament de les centrals


'Els fets ens donen la raó', reivindiquen arran del desastre de Fukushima

Centenars de persones han reclamat aquest diumenge al migdia davant de l'Arc de Triomf de Barcelona el tancament de les centrals nuclears després de l'accident de Fukushima. 'Ens repetien que no podia fugir la radioactivitat del nucli i està passant', ha denunciat Anna Rosa Martínez, de Tanquem les nuclears. 'Els fets ens donen la raó', ha afegit Martínez després d'una protesta que ha comptat amb el suport d'ICV-EUiA i d'ERC. Ricard Gomà, l'alcaldable ecosocialista a Barcelona, ha lamentat que el Govern s'estigui comportant 'més com un regional que com un de nacional'. I el diputat republicà Joan Ridao ha reclamat al govern espanyol que fixi un nou horitzó 'raonable' per tancar les centrals.
 DILLUNS, 18 D'ABRIL DE 2011 05:00 H
Com cada any per aquestes dates, els ecologistes han aprofitat la Fira de la Terra per recordar l'accident de Txernòbil, la central nuclear a l'antic bloc dels països soviètics que, aquest abril, farà un quart de segle va patir un infortuni. Enguany, però, els protestants han hagut de recordar un nou accident: el de Fukushima, succeït fa poques setmanes en un dels països més desenvolupats del món, el Japó.

'No s'han après les lliçons' d'aquests dos accidents, ha lamentat Anna Rosa Martínez, portaveu de la plataforma Tanquem les nuclears i delegada de Greenpeace a Catalunya. Martínez ha reclamat que, després dels successos de Japó, s'obri el debat sobre el futur de les centrals nuclears a Catalunya, i que no només es discuteixi en el marc del Parlament entre els partits, sinó que també s'escolti als grups socials.

'No tenim cap excusa' per seguir amb les nuclears, ha reivindicat Martínez, que ha subratllat que les energies renovables ja han arribat a cobrir el 35% del consum elèctric a l'Estat.

A la protesta, que ha consistit en un minut de silenci en memòria de les víctimes de l'ús bèl·lic i civil de l'energia nuclear, també han participat representants d'ICV-EUiA i d'ERC.

'Ens agradaria' que Catalunya fos com Baden-Württemberg, diu Gomà

'L'energia nuclear, després de l'accident de Fukushima, ha tornat a demostrar que és cara, és poc sostenible i que és perillosa', ha reivindicat l'alcaldable ecosocialista a Barcelona, Ricard Gomà. I ha afegit, a més, que les alternatives renovables 'no només generen un futur més sostenible, sinó que també generen recuperació econòmica i més recuperació'. 'Necessitem un nou model', ha resumit, doncs, Gomà, tot fent al·lusió al Green New Deal que defensen els verds a nivell europeu.

Gomà, que ha recordat els esforços fets en els últims anys a Barcelona per potenciar aquestes energies renovables, també ha lamentat que 'el president de la Generalitat aquests dies no ha dit absolutament res'. L'executiu que presideix 's'ha comportat més com un govern regional que com un govern nacional', ha denunciat Gomà, tot afegint que 'Catalunya és un dels països més nuclearitzats de l'Estat i d'Europa'.

L'ecosocialista ha contraposat la situació a Catalunya amb la del Land alemany de Baden-Württemberg, on també hi ha moltes nuclears i on els governs cristianodemòcrates que el van governar en els últims 60 anys apostaven per aquesta energia, i on els Verds estan formant el primer govern regional que presidiran a la RFA i que mirarà d'acabar amb les centrals. 'Ens agradaria que això fos possible també a Catalunya', ha dit Gomà.

Ridao demana a Zapatero que fixi un horitzó 'raonable' pel tancament de les centrals

El secretari general d'ERC i diputat al Congrés dels diputats, Joan Ridao, també ha mirat a Alemanya, en el seu cas per reclamar mesures a Zapatero. 'La mateixa setmana que Alemanya ha decidit evitar la proliferació i tancar les centrals, reclamem al govern de l'Estat que fixi un horitzó pel tancament de les centrals a l'Estat', ha demanat el republicà.

'Li hem reclamat al govern espanyol al llarg de tota la legislatura que compleixi amb el seu propi programa electoral', ha recordat Ridao, tot recordant que ells defensen 'un nou mix energètic' i 'un horitzó temporal raonable (sabem que no pot ser d'un dia per l'altre)', per la fi de les nuclears.

Ridao també ha assegurat que 'Catalunya ha pagat un peatge solidari amb escreix amb tres centrals nuclears', la d'Ascó i les dues de Vandellós (una de les quals s'està desmuntant, ha recordat). 'L'energia nuclear no només és insegura, sinó que té un problema aparellat que és el de la gestió dels residus, que és un problema no resolt', ha considerat el republicà. De fet, el govern espanyol encara té pendent resoldre on ubicarà el magatzem temporal centralitzat de residus, i un dels candidats és Ascó. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada