dijous, 14 d’abril del 2011

El Parlament homenatja els republicans perseguits pel franquisme

Dijous, 14 d'abril de 2011. Palau del Parlament

Foto: Parlament de Catalunya
Els diputats que han assistit a  l'acte 
d'homenatge
El Parlament ha homenatjat aquesta tarda els republicans perseguits pel franquisme amb dues ofrenes florals davant l'escultura 'La pietat', al pati de la biblioteca, fetes per la presidenta, Núria de Gispert, acompanyada de membres de la mesa, i l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, que organitza l'acte conjuntament amb la cambra. De Gispert ha qualificat l'acte, que coincideix amb el vuitantè aniversari de la segona república, de "solemne, emotiu, de dignitat i d'afirmació democràtica".

En el discurs la presidenta també ha argumentat que "no tenen sentit ni el revisionisme històric ni la temptació de quedar-nos ancorats en l'odi, però tampoc ens convé l'amnèsia sobre el nostre passat recent". Així mateix, ha recordat la repressió contra Lluís Companys, Manuel Carrasco i Formiguera, Pompeu Fabra, Pau Casals, Josep Trueta o Mercè Rodoreda, entre d'altres, i també "la vida i la feina de molts altres catalans i catalanes, amb noms i cognoms, amb els seus projectes vitals, amb les seves esperances i neguits, que van sofrir en les seves carns la petjada de la repressió franquista". Finalment, ha expressat un rebuig "explícit, unànime i rotund" a tot el que sigui "negació de la democràcia i de la vida".

D'altra banda, el president de l'associació, Pere Fortuny, ha demanat la "rehabilitació jurídica" de les víctimes del franquisme, perquè "és moralment inacceptable que encara siguin considerades culpables", i ha insistit a reclamar "les gestions necessàries per anul·lar de ple dret les sentències franquistes", en especial la que va condemnar Lluís Companys, que, ha assegurat, no s'ha revocat a causa de la "falta de voluntat política del govern espanyol".

A l'acte també hi han assistit els vicepresidents primer i segon, Lluís Maria Corominas i Higini Clotas; els secretaris segon i tercer, Montserrat Tura i Josep Rull; el síndic de greuges, Rafael Ribó, i nombrosos diputats de CiU, el PSC, ICV-EUiA, ERC i Solidaritat.

L'escultura 'La pietat', en homenatge als immolats per la llibertat, és l'original en pedra de la de bronze erigida al fossar de la Pedrera, a Barcelona. És obra de Ferran Ventura i representa una dona asseguda amb un home mort en braços.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada