martes, 5 de abril de 2011

El vot anticipat del 10A ja supera la participació de la consulta de la Diagonal


Gairebé 170.000 barcelonins ja han participat a la consulta sobre la independència de Barcelona · Suposen un 12% respecte el cens cridat a urnes

El nombre de vots recollits anticipadament era fins ara el secret més ben guardat de Barcelona Decideix, però l'enigma s'ha revelat i la xifra recollida és una autèntica sorpresa. De moment més de 170.000 barcelonins ja han dipositat el seu vot a les urnes del 10A, superant la quantitat de ciutadans que van participar en la polèmica consulta de la Diagonal promoguda per l'alcalde Jordi Hereu. A més la participació final al referèndum sobiranista només pot augmentar, ja que als vots anticipats que s'aniran recollint aquesta setmana caldrà afegir-hi els sufragis que es recolliran diumenge als més de 317 punts de votació preparats per la consulta. Cal recordar que Jordi Hereu és l'actual alcalde havent aconseguit només 182.216 vots fa quatre anys.
DIMARTS, 5 D'ABRIL DE 2011 05:00 H
Segons ha pogut saber directe!cat, el recompte de divendres passat xifrava la participació anticipada en un 11%, però l'exitosa campanya de recollida d'aquest cap de setmana, motivada pels vots per la independència de Jordi Pujol i Artur Mas, hauria elevat la participació fins a superar els resultats registrats per la consulta de la Diagonal. Aquestes dades confirmen que la recollida de vot anticipat barcelonina, que va començar ara fa 5 mesos al barri de la Barceloneta, ha estat un èxit rotund. A les urnes al carrer a tots els barris cal sumar-hi les maratons de recollida de vot a Gràcia (33% de participació) i Nou Barris (11%), així com les meses electorals instal·lades al Camp Nou, o el vot recollit aquest cap de setmana a les mesquites del Raval.

Se superen els pronòstics més optimistes

Segons aquestes primeres dades, Barcelona Decideix hauria recollit 170.000 sufragis aquests darrers mesos, el que suposen un 12% dels cens d'empadronats catalans i estrangers majors de 16 anys que viuen a la capital catalana. Cal recordar que la polèmica consulta sobre la Diagonal, on els barcelonins van tombar les propostes de reforma de l'Avinguda promogudes per l'alcalde Hereu, va aconseguir mobilitzar 171.161 ciutadans, amb una inversió institucional de més de 3 milions d'euros, una xifra que contrasta amb l'austeritat que ha caracteritzat la promoció del 10A.

Les xifres del vot anticipat, ja prou bones tenint en compte les dificultats d'afrontar la consulta a Barcelona, podrien veure's incrementades substancialment pels vots que s'emetin al llarg d'aquesta darrera setmana de vot anticipat a més de les paperetes que es recullin durant la jornada del 10A. A mesura que s'acosta la data de la consulta també incrementa l'interès dels barcelonins per dipositar el seu vot, una bona mostra en són els més de 160 vots que s'han recollit només aquest dilluns a la tarda a la seu d'Òmnium Cultural.

També resulta indicatiu recordar els suports obtinguts per les diverses formacions polítiques barcelonines en les municipals de 2007: L'actual candidat del PSC a l'alcaldia, Jordi Hereu, va aconseguir arribar a l'alcaldia amb el vot de 182.000 barcelonins.

Bons pronòstics de cara a diumenge

L'experiència de les darreres onades de consultes sobre la independència assenyala que una bona recollida de vot anticipat pot ser indicativa d'una xifra considerable de votants el mateix dia de les votacions. El responsable d'Osona Decideix i actual diputat de Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena, ha recordat a directe!cat que l'anàlisi dels resultats anteriors recollia casos on una bona recollida de vot en els dies previs es traduïa en un increment d'entre un 50 i un 100% de vots el dia de la consulta, fet que podria pronosticar un bon resultat a la consulta sobre la independència de la capital del país.

Tot i això, cal recordar que la realitat socioeconòmica de Barcelona i la complexitat demogràfica de la ciutat no permeten fer extrapolacions respecte de les consultes a la resta del país. 

NOTÍCIES RELACIONADES