dissabte, 9 d’abril del 2011

Les relacions Catalunya-Espanya marquen els llibres polítics per Sant Jordi


Llibres de Xavier Trias, Ferran Mascarell, Ricard Gomà i sobre les figures de Jordi Pujol i Josep Tarradellas, a les llibreries

Un any més, les llibreries s'ompliran per Sant Jordi d'un grapat de llibres sobre política, i una vegada més la independència i les relacions Catalunya-Espanya són el tema estrella de la majoria de títols. A més aquest any la política municipal també centra bona part dels títols, donada la proximitat de les eleccions del 22 de maig. Alguns dels candidats per Barcelona, com Xavier Trias o Ricard Gomà, tindran llibre per Sant Jordi, mentre que també es podran trobar publicacions sobre figures polítiques de primer ordre, com els expresidents Jordi Pujol o Josep Tarradellas. Entre els títols independentistes, destaquen el títol de Joan Ridao, 'Catalunya i Espanya, l'encaix impossible', l'assaig 'Adéu, Espanya! Adéu, Catalunya' signat a dues mans per Vicent Sanchis i Miquel Porta Perales o la novel·la sobre les consultes sobiranistes, entre d'altres.
DISSABTE, 9 D'ABRIL DE 2011 05:00 H
Si el Sant Jordi de l'any passat va estar marcat per la precampanya per les eleccions al Parlament, amb llibres sobre Artur Mas o José Montilla, la proximitat de les eleccions municipals porten a les llibreries publicacions d'alguns candidats a l'Ajuntament de Barcelona. És el cas de Xavier Trias i el seu 'Generació Barcelona. Manifest col·lectiu per a la regeneració de la ciutat', que és presentat com un llibre 'atípic' entre les publicacions preelectorals i on el candidat de CiU dóna veu a una nova generació de protagonistes de la societat civil barcelonina.

Un altre candidat amb llibre és el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i cap de llista per ICV-EUiA, Ricard Gomà, que publica 'Utopies quotidianes. Lluites i somnis per Barcelona'. El candidat ecosocialista hi proposa la seva mirada sobre la capital catalana i una reflexió de futur.

Jordi Hereu, en canvi, no preveu tenir llibre a les llibreries per Sant Jordi, tot i que està treballant en un projecte que podria veure la llum abans del 22 de maig però que no arribarà pel 23 d'abril i que algunes de les membres de la seva candidatura són reconegudes escriptores. És el cas de la número cinc, Rosa Regàs, i de Anna Maria Moix, un dels noms que tanca la llista.

Des de les files socialistes, qui sí tindrà llibre per Sant Jordi serà el diputat del PSC al Parlament Joan Ferran, que després del polèmic 'Maleïda crosta', torna a les llibreries amb 'El quadrienni dels bàrbars. Dietari subjectiu d'una legislatura', on retrata la legislatura de José Montilla i n'explica algunes interioritats, alhora que carrega contra alguns companys de partit.

Tampoc Alberto Fernández Díaz ni Jordi Portabella tindran llibre. La quota d'ERC a les llibreries la cobrirà el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que amb 'Catalunya i Espanya, l'encaix impossible', publica un dels llibres que aborden les relacions entre l'estat espanyol i Catalunya. Ridao posa de manifest un procés de transformació de les bases sobre les que s'havia establert la relació entre les dues partits en els últims mesos.

Pel que fa al Govern de la Generalitat, un dels seus membres també tindrà llibre per Sant Jordi. Es tracta del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que publica 'Catalanisme deucentista. A la recerca d'un Estat eficient'. En el llibre, el conseller apel·la a federalistes, sobiranistes i independentistes a trobar el que els uneix més enllà de partidismes al voltant d'un projecte que anomena 'catalanisme deucentista'.

La novel·la de les consultes

De fet, a banda de les eleccions del 22 de maig, aquest Sant Jordi es podran trobar a les llibreries i les paradetes multitud de publicacions que aborden les relacions entre Catalunya i Espanya. El Sant Jordi arribarà pocs dies després de la consulta independentista del 10 d'abril a Barcelona i una de les novetats d'engany és 'Tot és possible. Una novel·la sobre les consultes sobiranistes', d'Antoni Pladevall. L'obra se centra en la primera onada de consultes del diumenge 13 de desembre del 2009 i està elaborada a partir d'episodis i anècdotes viscuts directament per l'autor al seu poble, Taradell.

Altres llibres que aborden el conflicte Catalunya-Espanya són 'Adéu, Espanya! Adéu, Catalunya', un assaig escrit a quatre mans per Vicent Sanchis i Miquel Porta Perales que mostren opinions antagònics sobre l'opció independentista, o bé el llibre del catedràtic d'Economia Germà Bel, 'Espanya, capital París', que denuncia el model radial d'infraestructures de l'estat espanyol al voltant de Madrid.

Per la seva banda, a 'A la intempèrie. Una memòria cruel de la Transició catalana (1976-1978)', Patrícia Gabancho repassa com es van viure aquests anys a Catalunya i quin va ser el paper dels partits polítics catalans aleshores. Al mateix temps, explica com l'independentisme no va ser capaç d'unir-se.

Un altre tema que ha provocat en els últims mesos una confrontació entre Catalunya i Espanya ha estat l'abolició de les corrides de toros. Un debat que analitza Víctor Alexandre a 'Cor de brau', una novel·la que narra aquests fets en clau d'humor i que mostra el rerefons polític i identitari dels arguments de protaurins i d'antitaurins.

Pujol, Tarradellas i els 'mandarins'

Altres títols analitzen les figures polítiques de dos expresidents de la Generalitat. El Sant Jordi porta dos nous llibres sobre Jordi Pujol. D'una banda, 'Jordi Pujol i els jueus. Construir la terra promesa', de la periodista Anna Figuera, que analitza la relació de l'expresident amb Israel i el sionisme. De l'altra, 'Gestos. Crònica fotogràfica. Tres dècades rere el president Pujol', del fotògraf Pedro Madueño. El llibre recull les seves millors fotografies fetes al llarg de 25 anys, des del maig de 1978 al desembre del 2003, just quan va deixar de ser president.

Pujol, però, no és l'únic expresident amb llibre aquest Sant Jordi. També es podrà trobar a les llibreries 'Tarradellas, testigo de España', de Jesús Conde. El llibre dóna llum als arxius personals de qui va ser president de la Generalitat a l'exili i explica el seu protagonisme durant la transició.

I Jordi Pujol també és un dels protagonistes d'una altra de les novetats polítiques per aquest Sant Jordi, 'Els mandarins', del periodista Rafel Nadal. A més de Pujol, Nadal retrata en aquest llibre figures polítiques de primer nivell com Pasqual Maragall, José Montilla, José Zaragoza i David Madí, així com també membres de la família reial o personalitats com Josep Pla o Javier de la Rosa. L'exdirector de El Periódico de Catalunya narra moments íntims i la cara més desconeguda de les principals personalitats del país i de fora, a través d'anècdotes i converses privades. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada