divendres, 8 d’abril del 2011

Mas: 'Catalunya està preparada per fer el do de pit amb el pacte fiscal'


Certifica que el TC va 'cremar' la via estatutària i ara el país 'té la possibilitat i el dret d'encetar noves vies' · Quant a la tebior nacional d'Unió afirma: 'Centrem-nos en allò que ens uneix'

Cent dies després d'haver arribat al Govern, el president de la Generalitat, Artur Mas, segueix situant l'horitzó en la consecució del pacte fiscal per a Catalunya. Tot i això, continua sense concretar-ne cap detall i aposta per 'no reproduir mimèticament el concert basc'. Mas constata que la retallada de l'Estatut va 'cremar' la via estatutària i defensa que els catalans tenen 'el dret d'encetar noves vies' a través de l'exercici del dret a decidir 'sense límits'. Amb tot, creu que és convenient però situar 'objectius de país on Catalunya pot fer pinya' com el pacte fiscal en què creu que 'està preparada per fer el do de pit'. En aquest context i després del seu vot a favor de la independència en laconsulta del 10A, el líder de CiU ha rebutjat la confrontació amb Unió: 'Centrem-nos en allò que ens uneix'.
DIJOUS, 7 D'ABRIL DE 2011 23:15 H
El president Mas ha estat entrevistat aquesta nit per la directora de TV3, Mònica Terribas, amb motiu dels 100 primers dies del Govern. Les retallades han estat assumpte principal. El president ha reconegut que ara toca passar per un camí de sacrificis, però ha demanat entendre-ho com una inversió 'per poder anar millor'. 'Tot això és per anar millor i perquè la generació que ens segueix a nosaltres no hagi de pagar els deutes de l'excés de despesa que hem fet nosaltres perquè hem actuat de manera egoista', ha argumentat en la línia de la conferència que va pronunciar ahir al Palau de la Generalitat.

Ara, Mas s'ha volgut defensar de les crítiques d'alguns partits de l'oposició, especialment els que abans governaven, que recriminen al Govern que estigui desmantellant l'Estat del Benestar. 'Qui l'ha construït l'Estat del Benestar a Catalunya més que ningú? CiU. Ara resulta que els mateixos que varem construir l'Estat del Benestar venim aquí a enderrocar-ho? No té cap sentit', ha remarcat.

Respecte al pols pel dèficit amb Madrid, Mas ha reiterat que si cal 'ens plantarem' 'No busquem la confrontació però tampoc ens fa por', ha assegurat el president, que ha advertit que els catalans 'no pagarem les decisions del Govern espanyol, si les volen prendre que les paguin ells i si no són competència seva que ens traspassin els diners i nosaltres ja executarem'.

10A: 'No puc anar contra els meus sentiments'

Respecte el seu vot en la consulta independentista de Barcelona, Artur Mas ha explicat que va estudiar detingudament la qüestió i va acabar concloent que abans que figura pública és una persona que té sentiments.

Ha recordat que el seu programa electoral no inclou la consulta sobre la independència, i per tant el Govern no la organitzarà. 'Però si un dia s'organitza una consulta de caire civil, no puc anar contra els meus sentiments', ha exclamat Mas, que ha dit que espera no haver de replantajar-se les relacions amb UDC per aquesta qüestió.

El fet que s'interpretés com que ho estava fent com a president de la Generalitat, ha reconegut que el portava a no anar a votar. 'Però jo m'he d'amagar dels meus sentiments?', ha insistit. Mas ha deixat clar que ell intentarà conduir el país cap a la màxima ambició nacional, però sempre amb el país al costat.

Pacte fiscal: 'Hem de poder recuperar una part significativa dels impostos que paguem i van fora'

I ara, al seu parer, això passa amb l'exigència del pacte fiscal. Mas ha argumentat que no pot ser igual que el concert basc, perquè ells tenen el 'cupo' i 'si Catalunya pretén tenir el mateix 'cupo' no hi haurà solució'. Per això, ha dit, s'han de poder 'recuperar una part molt significativa dels ingressos que se'n van fora, no tornen i no acaba d'entendre's com s'estan utilitzant'.

Sobre la convocatòria d'una consulta al voltant del pacte fiscal, ha dit que no serà 'condició sine qua non' i que dependrà del resultat electoral a Espanya i de la força que pugui tenir CiU i els partits catalans a Madrid. 'Si ens trobem amb una aritmètica en què cal reforçar la posició catalana, llavors no ho descarto', ha assenyalat. 

NOTÍCIES RELACIONADES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada