dimecres, 6 d’abril del 2011

Mas fa balanç dels 100 dies de Govern deixant clar a l'Estat espanyol que no té por a la confrontació

Creu que l'executiu català s'ha de defensar de la demagògia, la hipocresia i el cinisme

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparat aquest dimecres Catalunya amb un vaixell que té 'perill de bolcar' perquè s'ha desplaçat la seva càrrega, en aquest cas el dèficit, però alhora, ha advertit que el Govern no té por a la confrontació amb l'Estat espanyol. 'No busquem la confrontació ni la buscarem, però no ens fa por haver-nos de confrontar si la situació ens hi porta', ha subratllat durant la seva conferència amb motiu dels 100 primers dies del Govern. Mas ha assegurat que l'executiu català aposta pel diàleg perquè és conscient que 'necessita ser ajudat', però també ha deixat molt clar que el Govern s'ha de defensar de la 'demagògia, la hipocresia i el cinisme'.
DIMECRES, 6 D'ABRIL DE 2011 20:10 H
Explicació de les retallades
El Govern, ha dit, està fent 'tot el possible' no inclinar aquest vaixell 'd'una manera perillosa', fent tots els esforços per moure aquesta càrrega, és a dir, el dèficit. En aquest punt, ha subratllat que Catalunya viu una situació 'sense precedents' perquè, per primera vegada, s'ha hagut de plantejar una retallada del 10% del pressupost. 'Hi havia una altra alternativa? Podem seguir amb la inèrcia que portàvem com a país i institució?', ha preguntat.

Mas ha remarcat que el seu Govern ha intentat explicar la veritat de tal com estaven les coses i actuar des del primer dia. 'Si amaguem la veritat, si la distorsionem, si la maquillem per quedar bé, si ens fa mandra actuar, si ens adormim a la palla, quina confiança generarem al conjunt del país?', ha preguntat.

Confrontació amb l'Estat espanyol perquè 'pagui' el que toca
Però el Govern també ha hagut de demanar diners a Madrid. L'esforç de contenció s'ha plasmat en el pla d'equilibri que ha hagut d'elaborar el Govern i que ha presentat a l'Estat, advertint, això sí, que el govern espanyol també és 'corresponsable' i ha de pagar el que toca a Catalunya.

Precisament, el segon eix d'actuació d'aquest Govern s'ha centrat en les relacions amb el govern espanyol. En aquest punt ha estat taxatiu: 'Hem intentat marcar el territori des del primer dia'. És més, ha assegurat que el Govern no té voluntat de confrontació, però de la mateixa manera, ha afegit, que tampoc té por si cal d'enfrontar-se a l'Estat. 'No busquem la confrontació ni la buscarem, no buscarem la confrontació per la confrontació, però no ens fa por haver-nos de confrontar si la situació ens hi porta', ha avisat.

Les actituds del Govern: veritat, diàleg, responsabilitat i il·lusió
Mas ha lloat les actituds del nou Govern. La primera que ha intentat aplicar és la d'explicar la veritat i la d'estar 'casats amb la transparència', encara que la veritat 'en alguns moments sigui dolorosa'. Si no s'explica també aquesta cara no tan amable, el país aniria cap a 'l'autoengany i la incapacitat' de resoldre els problemes.

La segona actitud del Govern és una aposta pel diàleg, perquè aquest executiu, ha dit, 'vol ser ajudat i necessita ser ajudat'. Però Mas ha donat una de freda i una de calenta, perquè ha afegit que l'oposició 'també faria bé de no oblidar l'ampli recolzament' que va tenir CiU en les eleccions del 28-N, de la mateixa manera que el Govern 'faria malament si pensés que pot fer les coses tot sol'.

El Govern també ha mostrat una actitud de responsabilitat, i ha argumentat que les decisions que ha pres i prendrà 'no són fruit d'un caprici ni existeix la voluntat de fer mal per fer mal'. Sovint, ha dit, cal fer coses 'a contracor' que no es farien en condicions normals, però ara 'cal redreçar un vol que ara està inclinat i cap avall'.

L'última actitud del Govern ha de ser la de generar confiança i il·lusió, la més complicada però també la més necessària i decisiva, ha dit. En aquest sentit, i malgrat les dificultats, ha assegurat que 'les capacitats del país superen de molt llarg les seves dificultats'.

A la conferència de Mas al Palau de la Generalitat han assistit unes 300 persones, representants dels grups parlamentaris i de la classe econòmica i social, com Miquel Valls (Cambra de Comerç), Salvador Alemanys (Abertis), Josep González (PIMEC) i Joaquim Gai de Montellà (Foment), entre d'altres. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada