dimecres, 13 d’abril del 2011

Una gran exposició a Londres descobreix les arrels catalanistes de Joan Miró


La Tate Modern inaugura la seva retrospectiva estrella d'aquesta primavera, dedicada al pintor català

El pintor català Joan Miró 'defineix la marca Catalunya' a l'estranger, i actua com a 'ambaixador de la cultura del país', segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Així ho ha explicat en la inauguració oficial de l'exposició 'Joan Miró: L'escala de l'evasió' a la Tate Modern de Londres, l'exposició estrella d'aquesta primavera a la capital anglesa. La mostra se centra en la vessant més política de Miró, fins ara poc explorada, i en les arrels catalanistes de la seva vida i obra. L'exposició, segons Mascarell, 'amplia molt el registre que tenim de Joan Miró'. La mostra s'obrirà al públic aquest dijous 14 d'abril, i posteriorment viatjarà a Barcelona, on podrà ser visitada a la Fundació Miró.
DIMECRES, 13 D'ABRIL DE 2011 05:00 H
'Aquesta exposició es defineix a partir de les seves actituds, de les seves activitats més enllà de la pintura, però reflectides en la pintura i clarament compromeses amb el país, la democràcia i la llibertat', ha afirmat el conseller de cultura de la Generalitat. 'Tot el conjunt de principis que van tenir importància en la manera de Miró d'entendre la vida queden reflectides a l'exposició', ha remarcat Mascarell.

'És una exposició, sens dubte, important, molt important', ha explicat el polític, que creu que la mostra, que es podrà veure a la Tate Modern de Londres des d'aquest dijous i fins el proper 11 de setembre, és destacada per 'a la projecció de la cultura catalana'.

'Joan Miró: L'escala de l'evasió' recull un total de 161 obres de l'artista i pretén mostrar als britànics la part menys coneguda de Miró, el seu compromís polític i el seu vincle amb la terra. A través d'obres com 'Aidez l'Espagne' o 'El Segador', els visitants de la mostra podran apropar-se al context en què Miró va produir les seves pintures i escultures i descobrir el caràcter contestatari i apassionat, amb la defensa dels valors de la democràcia i de la catalanitat del que es diu sovint que és el precursor de l'expressionisme abstracte.

Una mostra amb el pintor 'polític'

'Volíem explicar els aspectes més reivindicatius, més polítics, de Miró, sense entrar en un terreny que semblés tendenciós en un sentit o altre, procurant ser el més equànimes possible i, naturalment, el màxim de fidels a la realitat', ha assegurat des de Londres la directora de la Fundació Joan Miró a Barcelona, Rosa Maria Malet.

A 'Joan Miró: L'escala de l'evasió' els colors vius i l'esperit enèrgic de la majoria de les obres de l'artista català, compartiran espai amb les creacions més compromeses, en què Miró va reflectir els turbulents moments polítics que va viure, com la Guerra Civil espanyola, o l'adveniment del règim de Franco, on el pintor pintava allò que no podia expressar en paraules a causa de la censura i la persecució de la catalanitat.

'La primera part de l'exposició és sobre el sentiment d'identitat catalana, però cap a la meitat, de forma inevitable, amb la Guerra Civil, hi ha un moment en què Miró es posiciona a favor de la llibertat i ho mostra a la seva obra molt deliberadament, ple de tensió i ansietat', ha explicat un dels comissaris de l'exposició, Matthew Gale. 

NOTÍCIES RELACIONADES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada