dilluns, 2 de maig del 2011

Els catalans de l'Argentina també volen la independència


Diversos Casals Catalans a l'Exterior impulsen consultes populars inspirades en les celebrades arreu del país

Els catalans residents a l'exterior en el país amb mes comunitats catalanes es posicionen clarament a favor de la independència. Inspirats en les consultes populars de diverses localitats catalanes, els catalans que resideixen a l'Argentina han fet el mateix consultant als emigrants què opinen sobre la autodeterminació de Catalunya. Tal com va avançar directe!cat, han votat la independència els Casals Catalans de Buenos Aires, La Plata, Còrdoba, Rosario, Pergamino i Venado Tuerto que, en els darrers dies de manera anticipada, i aquest dissabte 30 d'abril com a jornada principal, han realitzat una jornada de votacions. En la totalitat de les consultes realitzades als diferents Casals Catalans el 'sí' a l'Estat propi s'ha imposat contundentment per sobre del 95 per cent dels vots, amb una participació al voltant del 15 o el 20 per cent segons els casos.
DILLUNS, 2 DE MAIG DE 2011 05:00 H
El Casal de Catalunya de Buenos Aires és el més emblemàtic de la vintena de comunitats catalanes a l'Exterior que hi ha a l'Argentina -on més n'hi ha arreu del món, per cert- i és qui ha coordinat el vot de les diverses entitats catalanes amb presència a la capital argentina. Josep Font-Olivares, coordinador de la Plataforma 'Buenos Aires Decideix' ha explicat que aquesta consulta 'ha despertat bastat d'interès entre la comunitat catalana present a l'Argentina, especialment els dies que ha jugat el barça contra el Madrid, quan més s'omple el Casal i que hem aprofitat per apropar la urna de votacions als aficionats al futbol catalans'. Segons Josep Font-Olivares el perfil de votants es divers: 'hi ha catalans nascuts a Catalunya que són a l'Argentina des de fa molts anys i també hi ha joves catalans que han arribat fins Buenos Aires o bé per estudis o bé per amor'.

Josep Guixé, argentí fill de catalans, de 60 anys ha explicat que aquesta consulta 'és la manera d'expressar la voluntat de no voler ser tutelats per algú que ni té la capacitat ni la fortalesa per fer-ho', en clara referència a l'Estat espanyol. Per la seva banda Sílvia Ferrer, la seva dona, també filla de catalans emigrats a l'Argentina en època de la dictadura franquista, considera que 'votar és la millor manera de reconèixer l'esforç que els nostres pares han fet durant molts anys per mantenir la catalanitat viva lluny de la terra'. Del mateix parer es Viviana Sanchís, filla de catalans també, qui confessa sentir una gran emoció per poder votar. 'M'he criat al Casal Català i des de petita he viscut rodejada de la cultura catalana. Poder expressar el meu vot aixi és la millor manera de demostrar els meus sentiments'. 

NOTÍCIES RELACIONADES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada