diumenge, 1 de maig del 2011

L'estat espanyol no pagarà els fons de competitivitat de Catalunya

Els socialistes sud-catalans volen que Catalunya porti Madrid als tribunals
Un nou episodi de l'oposició entre Catalunya i i l'estat espanyol s'ha declarat aquest dimecres, després de l'anunci del no-pagament dels fons de competitivitat econòmica. Aquest pressupost de 1450 milions d'euros és necessari per a reequilibrar els territoris, però Espanya prefereix reduir primer el seu dèficit general.
Dijous, 28.4.2011. 00:30h
Una informació comunicada aquest dimecres a la nit pot arribar a causar tensions majors entre la Catalunya del Sud i l'estat espanyol, arran del rebuig manifestat per la ministra d'Economia, Elena Salgado, de pagar els fons de competitivitat previstos fins el 2013. Aquest pressupost, que s'ha d'afectar a polítiques econòmiques en nom de l'equilibri de la redistribució del diner públic a diverses comunitats territorials autònomes espanyoles, assoleix un total de 1450 milions d'euros. Com a conclusió del Consell de Política Fiscal i Financera del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, però, l'estat espanyol ha anunciat que no podrà pagar. Aquesta reunió s'ha organitzat poques hores després que els partits polítics sud-catalans representats al senat espanyol, entre altres els centristes de Convergència i Unió (CiU) i el Partit Socialista de Catalunya, fins el molt dretà Parti Popular, votessin conjuntament, per donar suport als fons. Les diferents formacions han aprovat una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, en nom de l'Entesa Catalana de Progrés, de la qual formen part també els socialistes. De fet, aquests s'han oposat frontalment al socialistes espanyols, que intenten limitar el considerable dèficit espanyol, negant-se a abonar les ajudes econòmiques que li toca redistruir. 

De fet, la tensió sobre aquest tema s'ha anat tibant des de l'inici de la setmana, ja que el propi Joaquim Nadal, cap de l'oposició socialista al Parlament de Catalunya, han proposat que aquesta institució porti el govern espanyol davant dels tribunals, per acabar-lo fent pagar el fons de competitivitat. En canvi, segons el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, l'única estratègia que pot garantir el cobrament és la via política.

Elena Salgado, ministre de l'Economia espanyol © Clara Miralles
Elena Salgado, ministre de l'Economia espanyol © Clara Miralles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada