sábado, 28 de mayo de 2011

Milers d''indignats' inunden plaça Catalunya i recorden que l'espai 'és del poble'

Protesten enèrgicament contra la càrrega 'desmesurada' de les forces de seguretat · L'assemblea acorda mantenir la protesta.

Milers de persones s'han aplegat aquest divendres a la tarda a la plaça de Catalunya per reprendre la protesta que des de les 7 d'aquest matí i fins gairebé les 2 del migdia s'ha vist paralitzada pel desallotjament del campament dels 'indignats'. Els protestants han omplert la plaça més cèntrica de la capital catalana amb les mans pintades de color blanc i alçades cap al cel tot cantant consignes com 'Plaça Catalunya és del poble', 'Aquí comença la revolució', 'Menys policia més educació' i també 'Felip Puig dimissió'. Els indignats condemnen així el desallotjament d'aquest matí per part dels Mossos d'Esquadra, que han desmantellat l'acampada per garantir la seguretat i la salubritat de l'espai, i refermen la seva intenció de mantenir la mobilització. Un desallotjament que malgrat s'ha cobrat 121 ferits lleus, a la compareixença d'aquesta tarda, el conseller d'Interior, Felip Puig, ha assegurat que tornaria a ordenar.
DIVENDRES, 27 DE MAIG DE 2011 21:36 H
L'assemblea de les 8 de la tarda ha acordat mantenir la protesta que després de l'episodi d'avui, el qual ha tingut ressó a la premsa internacional, ha agafat més força que mai i el nombre de persones crítiques amb el sistema creix constantment.

Pel que fa a Lleida, més d'una cinquantena de persones han tornat a primera hora d'aquesta tarda a la plaça de Ricard Viñes després del desallotjament que s'hi ha viscut aquest matí. Els concentrats han penjat nombroses pancartes i s'han refugiat a l'ombra, després que els tendals, les carpes i les infraestructures amb què comptaven fins aquest matí hagin estat retirades per la brigada de neteja i els Mossos d'Esquadra.

Violació del dret a reunió
Els 'indignats' han contestat al conseller d'Interior, Felip Puig, que la seva actuació ha estat pacífica i han assegurat que els Mossos d'Esquadra han actuat sense que s'hagués donat cap situació de violència o provocació prèvia. El vocal de la comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats, Jaume Sens, ha denunciat la 'violació del dret a reunió i manifestació' reconegut constitucionalment de les persones que es trobaven a la plaça de Catalunya i ha considerat que els agents han fet ús 'en primer instància' de la via punitiva sense intentar dialogar amb els acampats. 'Hi havia una altra solució possible', ha declarat. Ha reclamat també que els Mossos duguin els distintius identificatius.

Sens ha considerat que el Departament d'Interior ha anat 'una mica més enllà del que permet la llei' i ha valorat l'actuació dels Mossos d'Esquadra de 'desproporcionada' tenint en compte que el que s'estava produint era una 'concentració pacífica'. D'altra banda, ha qualificat 'd'exercici de cinisme' que el conseller d'Interior, Felip Puig, addueixi a qüestions higièniques la intervenció policial. Sens ha considerat que finalment s'ha creat un problema més gran del que suposadament es volia resoldre.

Ha criticat també que s'ha arribat aquesta situació 'sense intentar dialogar' amb els acampats, qui ha assegurat que porten una setmana tractant com fer compatible l'ús de la plaça amb la possible celebració dels seguidors del FC Barcelona si guanyen la Lliga de Campions. Sens ha dit que hi ha hagut 'inexistència de canals de comunicació' i ha recordat a Puig que l'ús de la força ha de ser sempre 'l'últim recurs'.

Tenien previst retirar els objectes perillosos
Membres de la comissió de Comunicació han explicat als mitjans de comunicació que els propis 'indignats' tenien previst retirar els objectes que podien resultar perillosos en cas de la possible celebració dels seguidors culés.

Ha explicat que hi ha una comissió, la de Civisme, que porta una setmana treballant en aquest aspecte, òrgan que s'havia posat en contacte amb les penyes blaugranes per fer que la celebració es desenvolupés sense problemes ja que ha assegurat que els acampats són els 'primers interessats' en no arribar a una situació que provoqui la intervenció policial.

Falta de distintius identificatius
D'altra banda, Sens també ha exigit que els agents de Mossos d'Esquadra duguin els distintius que permetin la seva identificació, ja que així ho marca la llei i ha criticat que això no ha estat així aquest divendres. A més, ha asseverat que els agents s'han negat a mostrar-los a la gent que els hi demanava. Ha lamentat també 'l'assetjament i l'agressió' a periodistes, cosa que considera que afecta al dret a la informació dels ciutadans.

Intervenció 'il·legítima' 
L'advocat ha assegurat que la retirada de tots els elements que els acampats tenien a la plaça és una 'intervenció il·legítima de béns' i ha afegit que es tracta de pertinences personals, entre les que per exemple hi havien ordinadors amb dades personals d'aquells ciutadans que havien signat en suport als concentrats.

Sens ha afirmat que molts d'aquests objectes 'no es podia argumentar que podien provocar desordres públics' i ha reclamat que siguin retornats immediatament al seus propietaris.

Per tot això, els indignats han demanat que s'obri una investigació per estudiar la vulneració de drets i es depurin responsabilitats. Han reclamat també que s'obri un procés de diàleg i mediació 'per reconduir la situació'.

Dimissió de Puig
La concentració ha reclamat a crits en diverses vegades la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig. També ho ha fet la comissió de Comunicació dels 'indignats', que han llegit un comunicat a través del qual han reclamat la destitució de tota la línia de comandaments com a responsables dels 'greus fets' succeïts.

Han exigit la retirada de les llançadores de bales de goma i que es permeti la feina 'd'observadors objectius'. Han dit també que les imatges són 'més que suficients' per demostrar que la seva concentració estava sent pacífica.