divendres, 3 de juny del 2011

El Sindicat de Mossos d'Esquadra considera que a Barcelona 's'ha perdut el respecte a la policia'

Proposen retencions preventives, més càmeres i fer pagar els desperfectes per contenir la situació

El portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra de CCOO, Toni Castejón, ha alertat que a Barcelona els freqüents problemes de desordre públic registrats deixen al descobert un 'problema real' de pèrdua de 'respecte cap a la policia'. El sindicalista ha subratllat que la comparativa entre les conseqüències que produeixen a Barcelona i a Madrid aglomeracions de similars característiques 'evidencia' que a la capital catalana 'passa alguna cosa'. L'SME ha proposat, després de parlar amb agents de la Brigada Mòbil, 'més càmeres' per poder 'identificar, imputar i explicar bé les càrregues', els arrestos 'preventius' dels delinqüents habituals i sentències que cobrin els desperfectes als seus autors.
DIVENDRES, 3 DE JUNY DE 2011 13:00 H
Toni Castejón ha enumerat el balanç dels darrers aldarulls que han tingut lloc a Barcelona, produïts arran de la celebració d'esdeveniments esportius o la protesta de la vaga general del 29 de setembre. Els números, en comparació amb els registrats a Madrid després de la recent copa del rei guanyada contra el Barça, demostren que a Barcelona 'hi ha un problema'.

Un problema que Castejón atribueix a una 'pèrdua de respecte' cap a la policia per part d'alguns ciutadans, però sobretot a l'existència a la capital catalana de col·lectius antisistema i alguns 'personatges de perfil violent' que protagonitzen sempre els aldarulls, 'ja siguin protestes socials o celebracions esportives'.

La càrrega policia era 'inevitable'

Castejón ha defensat amb vehemència l'actuació dels agents de la Brigada Mòbil el passat divendres a plaça Catalunya. 'La càrrega era inevitable perquè els camions havien de sortir de la plaça', ha subratllat. 'Els agents van demanar primer verbalment i després intentant agafar els ciutadans asseguts que impedien la seva sortida que deixessin marxar als camions, però cap dels dos avisos van ser escoltats', ha recordat. 'Això és desobediència activa', i l''única opció que quedava era la de dispersar 'amb cops de defensa', 'si algú té una altra idea per resoldre una situació com aquesta, que ens la faci arribar', ha proposat.

Identificació dels agents

El representant dels Mossos ha recordat, tal com ja ha fet el conseller d'Interior, Felip Puig, a qui ha agraït la defensa que ha fet de la policia catalana en tot moment, que el cos de seguretat català va convenientment identificat. 'A diferència de la resta de cossos de l'estat'. Castejón s'ha mostrat 'sorprès' davant la insistència recent en denunciar que els antiavalots no porten la seva Targeta d'Identificació Policial en un lloc visible -quan porten l'armilla antibales queda amagada- i ha assegurat que cap mosso té cap inconvenient en portar la TIP 'al casc o a la cama'.

Propostes del sindicat que s'estudiaran el 16 de juny

Castejón ha proposat per evitar les conseqüències que determinades aglomeracions tenen a Barcelona tres mesures. Instal·lar càmeres de vídeo en els zones on se sap amb antelació que poden haver-hi incidents, i utilitzar les càmeres que moltes institucions ja tenen instal·lades per motius de seguretat. 'Així seria possible identificar els 'personatges més violents, imputar l'autoria dels delictes que han causat i, després, seria possible explicar a la ciutadania per què s'han ordenat determinades càrregues policials'.

Una altra mesura que agrada al sindicat és la que es fa servir a Anglaterra per lluitar contra els seguidors d'equips de futbol violents. Se'ls obliga a presentar-se a les comissaris hores abans dels partits importants i se'ls deixa marxar hores després. Aquesta mesura requeriria una reforma del codi penal.

La darrera proposta del SME seria fer pagar a l'autor dels desperfectes el cost del mobiliari urbà ocasionat. 'No té el mateix poder dissuasori una multa per cremar tres contenidors és de 100 euros, que pagar el preu dels tres contenidors que pot ascendir a 32.000 euros'.

Balanç dels darrers aldarulls en dades del SME:

-Celebració de la copa del rei 2009. 45 detinguts, 34 policies ferits, 75 ciutadans ferits. Greus desperfectes mobiliari urbà.

-Celebració lliga 2010. 104 detinguts, 32 policies ferits. Greus aldarulls.

-Vaga general del 29 de setembre. 30 mossos ferits, 36 detinguts. Gravíssims danys al mobiliari urbà.

-Celebració lliga 2011. 17 detinguts, 4 policies ferits.

-Celebració lliga Campions 2011. 84 detinguts, 87 ciutadans ferits, 45 policies ferits.

-Celebració copa del rei 2011 a Madrid. 42 ferits, tots lleus, incidents 'propis de gran aglomeració, caigudes, pèrdues de coneixement', segons les emergències de Madrid. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada