viernes, 3 de junio de 2011

Mas promet que només pactarà amb Madrid a canvi del pacte fiscal i avisa que sinó hi haurà 'distància'

El president demana als empresaris disposició per 'lluitar' per un pacte fiscal tot i les 'conseqüències'

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha condicionat el suport de CiU al Congrés de Diputats amb l'objectiu de donar 'estabilitat' política a partir de la pròxima legislatura a donar suport al pacte fiscal que necessita Catalunya per reduir el dèficit 'sistemàtic'. Mas ha fet aquestes declaracions en una conferència davant del Cercle d'Economia hores després d'haver-se fet pública la reunió amb Alfredo Pérez Rubalcaba, en què el vicepresident espanyol va buscar l'acord de CiU per poder acabar aquesta legislatura. Mas ha dit que si no es té aquest acord amb el pacte fiscal, CiU mantindrà la 'distància', sigui quina sigui la majoria parlamentària.
DIVENDRES, 3 DE JUNY DE 2011 05:00 H
El president ha aprofitat la seva conferència davant els empresaris del Cercle d'Economia per demanar-los 'disposició' per assumir la lluita 'incòmode' que suposar reclamar aquest pacte fiscal. Entre el públic, escoltaven els consellers d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, el d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el guanyador de les eleccions municipals de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias.

Artur Mas ha dit que per tenir una economia preparada per superar aquest segle XXI cal tenir una balança fiscal 'suportable'. Ara, els primers deu anys d'aquest nou segle, l'economia catalana ha entrat amb un dèficit fiscal 'insuportable'. Cap economia ni cap país pot mantenir un dèficit fiscal 'sistemàtic' del 9% anual, sense acabar 'ofegats' o amb 'esquerdes' en el model de cohesió social.

El president ha dit que és molt 'urgent' no que el Govern i els partits politics 'posin fil a l'agulla' per obtenir aquest nou pacte fiscal, sinó que cal que en aquest compromís també hi hagi la complicitat de la societat civil i els empresaris. Mas ha reconegut que tot i les 'conseqüències' que pot tenir aquesta actuació cal que prendre 'consciència' i 'disposició' a favor d'aquesta 'lluita' perquè Catalunya pugui resoldre aquest dèficit que està 'hipotecant' el present i el futur del país.

Artur Mas ha recordat que aquest divendres, el Parlament constitueix la comissió parlamentaria per iniciar el tràmit d'aquesta iniciativa del pacte fiscal però ha subratllat que aquesta és una iniciativa 'transversal' que necessita de la societat civil perquè això és important per a les bases de l'economia del Segle XXI, fent una referència directe al títol de les jornades del Cercle d'Economia que aquest any estan convocades sota l'eslògan 'Bases per a la nova economia del segle XXI'.

'Dura batalla'
Al final de la seva intervenció, un cop obert el torn de preguntes, un empresari ha demanat al president quines eren les alternatives sinó s'ha aconseguia aquest pacte fiscal. Artur Mas ha respòs que no es podia posar 'la bena abans que la ferida' i ha advertit que no es pot afrontar aquesta 'batalla' amb un sentiment psicològic de derrota. 'Si pensem que no anirà bé' el pacte fiscal no sortirà.

El president ha dit que aquesta 'serà una batalla dura' però ha recordat que hi ha algunes coses que 'són necessàries' de fer.

Artur Mas, advertint que parlava durant '30 segons' com president de CiU, ha manifestat que 'crec que s'ha de condicionar tota l'actuació' parlamentària a Madrid a l'objectiu de l'obtenció del pacte fiscal i que si no existeix aquest acord, sigui quina sigui la majoria parlamentària, CiU mantindrà 'distància' i 's'haurà de triar'. Si hi ha pacte fiscal, pot haver col·laboració, però si no hi ha pacte fiscal hi haurà 'distància', que no vol dir que no es pugui fer res en l'àmbit polític, ha matisat. 'S'haurà de triar', ha dit Mas.

El Govern posarà tota la 'carn a la graella' per situar aquest pacte fiscal com 'el tema' durant aquest quatre anys. En aquest últim any de legislatura del president José Luis Rodríguez Zapatero, 'amb una debilitat política important', 'no toca' posar a l'agenda aquest tema però, ha assegurat, que 'tocarà', hi hagi la majoria que hi hagi a Madrid, i serà no un tema més entre una terna de deu temes, sinó que serà el 'gran tema'.

Mas ha reconegut que aquesta és una batallà 'incòmode' però 'hi ha algunes que són necessàries' i aquesta no es pot 'defugir' i cal afrontar-la. Durant aquests últims anys s'ha intentat i s'han anat aconseguint determinats avanços però no hi hagut mai una solució 'definitiva' i 'satisfactòria'.

Bases sòlides de l'economia
En la seva conferència, Artur Mas ha destacat les bases sòlides de l'economia catalana i ha apuntat que és un país que no està condicionat per la seva dimensió geogràfica, ni per la manca de recursos naturals, ni per la manca d'una gran capitalitat, perquè es té la marca Barcelona, que és capital del Mediterrani i una ciutat reconeguda a tot el món.

El nivell, d'innovació i la internacionalització de l'economia catalana també són factors sòlids de l'economia catalana. En matèria d'internacionalització, Mas ha recordat que en els últims quinze anys, entre 1995 i el 2010, s'han augmentat les vendes a l'estranger un 175%, un 85% a l'interior de Catalunya i un 69% al mercat espanyol.

En relació amb les connexions, Artur Mas ha manifestat que en la reunió mantinguda amb el vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, una gran part de la reunió havia tractat de la gestió de l'aeroport del Prat. Más ha reiterat que per Catalunya és 'clau' tenir un paper 'determinant' en la gestió de l'aeroport del Prat.

El president ha defensat el binomi industria-cultura i després de dir que aquest també serà un tema 'clau' de l'agenda del Govern, aquest binomi és 'l'atractiu de la identitat' que ha de tenir Catalunya.

Más, davant d'un auditori predisposat a sentir iniciatives favorables a les empreses, ha manifestat que un cop finalitzada la legislatura catalana, es podran fer 'empreses express' i que per aconseguir-ho s'aprovarà pròximament la llei 'omnibus'.

Dèficit públic
Interpel·lat el president sobre el compliment del dèficit pressupostari, Artur Mas ha dit que el Govern compleix amb l'esforç del dèficit. Se'ns va dir que Catalunya tindria un dèficit a finals del 2010 del 2,4% i s'ha tancat l'any amb un dèficit del 3,8%, un 50% més elevat.

L'esforç que es va demanar per Catalunya era reduir el dèficit 1,1 punts i es reduirà 1,2 punts. Per tant, ha dit Mas, 'estem complint amb l'esforç de dèficit que se'ns va demanar'. Pel president, ara és el govern espanyol el que ha d'acabar complint amb la seva part i pagar les seves transferències cosa que suposaria baixar el dèficit fins l'1,3%, que és l'objectiu del govern espanyol. 

NOTÍCIES RELACIONADES