dimarts, 19 de juliol del 2011

Denuncien als autors del polèmic Diccionari Biogràfic i demanen el segrest de l'obra

Publicat el 
Francisco Franco Retrato de Francisco Franco. (ARCHIVO)
  • Un grup de ciutadans ha presentat una denúncia davant la Fiscalia contra els autors de diferents entrades del Diccionari Biogràfic Espanyol.
  • Demanen el segrest d'aquesta publicació i que s'investigui la que consideren "grollera manipulació" de la història que es fa en moltes de les seves entrades.
  • Volen que tornin la subvenció de 5,8 milions d'euros que va rebre.
  • Gran polèmica pel Diccionari Biogràfic, que titlla Franco de valerós.
EFE. 2011.07.19 - 13:40
Un grup de ciutadans ha presentat aquest dimarts  una denúncia davant la Fiscalia contra els autors de diferents entrades del Diccionari Biogràfic Espanyol, en què demanen el segrest d'aquesta publicació i que s'investigui la que consideren "grollera manipulació"  de la història que es fa en moltes de les seves entrades.
.
Aquest col.lectiu, encapçalat pel professor de la Universitat de Granada Emilio García Wiedemar, demana en la denúncia,  que es comparin les afirmacions  publicades en l'obra de la Reial Acadèmia de la Història de Madrid (RAH) i que s'exigeixi  la devolució de la subvenció  ministerial de 5,8 milions d'euros que es va destinar per a la seva elaboració.
En un extens escrit de gairebé un centenar de pàgines inclosos els annexos, consideren que els fets poden ser constitutius d'  un delicte de difusió  d'informacions injurioses per motius racistes o referents a la ideologia i un altre de difusió d'idees o doctrines que justifiquin genocidi  o la rehabilitació de règims que ho emparin.
En concret, els denunciants entenen que la RAH ha conculcat clarament els termes de l'acord pel qual va rebre la subvenció pública  i la seva obligació d'oferir una"versió equànime"  de les biografies recollides en la publicació.
En aquest sentit, adverteixen que  l'obra "destrueix" la historiografia democràtica sobre el cop d'Estat de 1936 i les seves conseqüències i que els continguts relatius a aquest període "falsegen la veritat amb l'ànim d'injuriar als familiars de les víctimes".Segons assenyalen, el "Diccionari Biogràfic Espanyol"  nega el caràcter sagnant  de la repressió franquista i la majoria de les entrades  sobre comandaments militars franquistes  tenen un caràcter "hagiogràfic".
Per exemple, crida a la Guerra Civil "creuada" i "guerra d'alliberament" o considera que Francisco Franco va muntar un  "règim autoritari però no totalitari"  i que va participar en un cop d'Estat contra un Govern caòtic "amb l'única finalitat de  restaurar la monarquia  democràtica ".
Els denunciants consideren així mateix que, en aquest cas,  no cal apel.lar a la llibertat d'expressió  oa la llibertat de càtedra, ja que els continguts  són "notòriament denigrants  per als familiars dels que, per raons ideològiques, van ser discriminats, perseguits i assassinats ".
La denúncia, que es presenta davant la Fiscalia Superior de Justícia d'Andalusia per desconèixer els denunciants el lloc de publicació del Diccionari Biogràfic Espanyol, es dirigeix  ​​contra nou autors  de diferents entrades del diccionari, entre ells Luis Suárez Fernández i Carlos Seco Serrano. A més s'estén contra qualsevol persona que al llarg de la investigació resultés  amb indicis de responsabilitat criminal  pels delictes que es denuncien.

Relacionades en 20minutos.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada